Kelet-Ázsiában már több mint 20 ezer éve kapnak el emberek koronavírusokat

2021. június 26. – 20:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 20 ezer évvel ezelőtt is tört már ki koronavírus-járvány a Kelet-Ázsiában élő emberek között – írja a CNN. Ezt a helyiek DNS-ének vizsgálatával egy amerikai-ausztrál kutatócsapat kutatta, az eredményeiket a Current Biology-ban közölték.

Kutatásuk során több mint 2500, 26 különböző népcsoportból származó ember genomját vizsgálták. Nemrég megjelent eszközök segítségével ki tudták szúrni a mai kelet-ázsiai emberek DNS-ében, hogy az őseik nagyjából mikor találkoztak először koronavírussal.

A vizsgált genomok olyan evolúciós információkat rejtenek, amik több százezer évre nyúlnak vissza.

A vírusok önállóan életképtelenek (ha egyáltalán lehet ezt a szót használni), nem tudnak szaporodni, ezért fertőznek meg élőlényeket, hogy a sejtjeiket vírustermelő gyárakká alakítsák. Ez a folyamat azonban nyomot hagy, amit már meg is tudnak vizsgálni a kutatók, így látják, hogy őskori emberek találkoztak koronavírusokkal, és alkalmazkodtak hozzájuk.

Ez a genomban egy jellegzetes módon jelenik meg, és a koronavírus-fertőzésre utaló jeleket öt népességben találták meg a kutatók – Kínában, Japánban és Vietnámban. Ugyan a járvány átterjedhetett más területekre is, de erre nem találtak bizonyítékot.

Az érintett népcsoportok tagjai ha elkapták a vírus, akkor a genomjukban megjelent egy mutáció, ami a későbbiekben megvédte őket a koronavírustól. Mivel azok, akiknél megvolt ez a mutáció nagyobb eséllyel éltek túl egy fertőzést, a népesség úgy alakult, hogy többen lettek, mint azok, akiknél nem jelent meg a mutáció. Ez egy jól kimutatható nyomott hagyott az évezredek alatt, amit a kutatók ki is tudtak elemezni.

A tanulmány szerint a fertőzés külön-külön jelent meg az egyes területeken, majd járványként söpört át Kelet-Ázsián.

Azt azonban nem tudják, hogy olyan volt-e, mint a napjainkban terjedő SARS-CoV-2 koronavírus, hogy folyamatosan terjedt, vagy inkább az influenzára hasonlított, aminek vannak fertőzőbb és szunnyadó időszakai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!