Biostatisztikus: Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a koronavírus szezonális

2021. június 12. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus szezonalitásáról beszélt a Portfolio-nak adott interjújában Ferenci Tamás, biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense. A szakértő szerint

egyre több bizonyíték van arra, hogy a koronavírus szezonális, vagyis az előfordulása magától, külső korlátozó intézkedések nélkül hullámzó mintázatot követ egy éven belül.

Ez – elég az influenzára gondolni – nem meglepő, de a koronavírusnál sokáig nyitott kérdés volt, hogy így van-e. Ferenci a háttérben elképzelhető okok között említette, hogy számíthat például a napsütés, a hőmérséklet, a levegő páratartalma, az UV-sugárzás inaktiválhatja a vírust, jót tehet az emberek magasabb D-vitamin szintje, és szerepe lehet a szociális viselkedés különbségeinek is, annak, hogy többet vagyunk a szabadban, vagy hogy nyáron szünetel az iskola.

A biostatisztikus szerint még most sincs perdöntő bizonyíték arra, hogy ez a szezonalitás pontosan mennyire erős,

de azt már kimondhatjuk, hogy nyáron nem terjed olyan gyorsan, mint télen, legalábbis a magyarországi viszonyok mellett.

Az interjúban szó volt többek között arról, hogy

  • „előállhat akár még egy olyan helyzet is, hogy bizonyos védettségi arány nyáron elég ahhoz, hogy ne legyen járvány, télen azonban ugyanez kevés”.
  • A már Magyarországon is megjelent, nagyon fertőző indiai variáns miatt „könnyen lehet, hogy a 80%-os védettségi arányt is meg kell haladnunk ahhoz, hogy ne tudjon önfenntartó járvány kitörni”. „Ez a gyermekek oltása szempontjából sem mindegy” – jegyezte meg a szakértő.
  • Aggasztó probléma, hogy a nyomorban élő, elzárt közösségeket mennyire érik el a vakcinák. „Ez egy újabb bizonytalan tényező: oda kell arra figyelni, hogy magas átlagos oltottságnál is lehetnek alacsonyan oltott területek, közösségek.”
  • „További probléma az, hogy sem a betegségen átesetteknél, sem az oltottak esetében nem tudjuk biztosan, hogy meddig tart a védettség. Ugyanis az immunitás idővel gyengülhet, az se biztos, hogy ugyanolyan gyorsan a két esetben, és így amikor számoljuk a védetteket, akkor nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a szám csökkenni is tud, nemcsak emelkedni” – figyelmeztetett a szakértő.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!