Újabb, meglehetősen ritka mellékhatást igazoltak az AstraZeneca-vakcináknál

2021. június 11. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gyógyszerügynökség pénteken bejelentette, hogy az AstraZeneca oltóanyaga mellékhatásként okozhat kapilláris szivárgási szindrómát, írja az EMA jelentése alapján az MTI.

A mellékhatás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyógyszerügynökség

azoknak nem ajánlja a vakcinát, akiknél a jelenség már korábban is jelentkezett

Az EMA testületének kockázatértékelő bizottsága (PRAC) hat olyan esetet vizsgált ki részletességgel, amelyeknél az oltóanyag váltotta ki ezt az igen ritka tünetet, amely során a hajszálerekből folyadék szivárgott a testszövetekbe.

A szindróma jellemzően a karok és a lábak megduzzadását, alacsony vérnyomást, a vér besűrűsödését eredményezi. Az esetek többsége nőknél fordult elő, az oltást követő 4 napon belül. Közülük háromnál jelentkezett a kórtörténetében is a tünet korábban.

A PRAC úgy döntött, hogy a kapilláris szivárgás szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetőbe, és nyomatékosan felhívni az egészségügyi szakemberek és a betegek figyelmét erre a kockázatra. Az EMA közölte azt is, hogy vizsgálja a szívizom- és a szívhártyagyulladás esetleges összefüggését az AstraZeneca oltóanyaggal kapcsolatban.

Az AstraZeneca-vakcina népszerűsége korábban már egy mellékhatás miatt bezuhant, miután kiderült, hogy elenyésző esetekben vérrögképződést okozhat. Májusban újabb ajánlást tett közzé az Európai Gyógyszerügynökség az AstraZeneca vakcinájára vonatkozóan, melyben többek közt azt javasolták az egészségügyi szakembereknek, hogy ne adják be az oltás második dózisát azoknak a pácienseknek, akiknél az első után alacsony vérlemezkeszám mellett jelentkező vérrögök alakultak ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!