A vegánoknál kisebb eséllyel alakulhat ki súlyosabb Covid-tünet

2021. június 8. – 12:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vegánok és a peszkatáriánus étrendet – vagyis a növényi táplálkozás mellett halféléket is fogyasztók – követők esetében enyhébb tünettel jelentkezhet a koronavírus, írja a brit Sky egy friss, hat országban végzett kutatás nyomán.

Az eredmények szerint azok a megkérdezettek, akik nem ettek állati eredetű termékeket, 73 százalékkal kisebb valószínűséggel betegedtek meg súlyosan a koronavírustól. A húst nem, de halat fogyasztók között ez a mutató 59 százalék volt, vagyis őket is kevésbé viselte meg az esetleges fertőzés.

A vizsgálatban hat ország egészségügyi dolgozói – tehát a vírusnak leginkább kitettek – vettek részt, közülük 2300-an nem fertőződtek meg a betegséggel, 568-an viszont igen.

A megbetegedettek közül 46-an mondták magukról azt, hogy vegán vagy peszkatáriánus étrendet követnek. Az összes megbetegedett vizsgált személy közül 138 mondta, hogy közepes vagy súlyos tüneteket tapasztalt, 430-an pedig csak könnyebb tünetekről számoltak be.

A Sky cikke megjegyzi ugyanakkor, hogy a Readingi Egyetem egyik professzora szerint figyelembe kell venni, hogy önbevallásos vizsgálatról van szó, és ezek esetében az étrendre vonatkozóan lehet eltérés a valóság és a rögzített adatok között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől