Az amerikai koronavírus-szakértő egész évét megcsinálta, hogy valaki szerint hasonlított Brad Pittre

2021. június 3. – 09:17

Az amerikai koronavírus-szakértő egész évét megcsinálta, hogy valaki szerint hasonlított Brad Pittre
Fotó: POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai sajtó megszerzett több ezer oldalnyi emailt Anthony Fauci fiókjából, amikből kiderül, hogyan kommunikált a koronavírus-járvány megjelenésekor az amerikai járványügy legfőbb szakértője.

A Washington Post, a BuzzFeed és a CNN még a Trump-féle Fehér Háztól kérte ki az adatokat, sok levél hiányos, vagy éppen cenzúrázva lett, feltehetőleg érzékeny adatok miatt.

Fauci az Egyesült Államokban a járványkezelés alatt egy megosztó, de hatalmas népszerűségnek örvendő figura lett, aki megőrizte a hidegvérét, és mindig a pontos információk jelentőségére és a tájékoztatásra helyezte a hangsúlyt, sokszor ezzel egyesen szembe menve a Fehér Házzal.

Fauci egyelőre nem reagált a nyilvánossá tett levelezésre, bár az is igaz, hogy a cikkeket látva nem igen lehet találni bennük semmi kompromittálót. Még várható, hogy a Fehér Ház több dokumentumot is el fog juttatni a sajtónak.

A fontosabb részletek:

A koronavírus körüli egyik legnagyobb kérdés ma az, hogy pontosan honnan származik. Joe Biden amerikai elnök nemrég arra kérte az amerikai hatóságokat, hogy vizsgálják ki azt a lehetőséget, hogy a vírus egy vuhani laborból szabadult a világba – ez nagyon sokáig csak egy népszerű összeesküvés-elmélet volt.

Fauci még 2020 januárjában kapott egy emailt, amiben az Egyesül Államok egyik legnagyobb orvosi kutatóközpontja kereste meg a szakértőt azzal, hogy a vírus olyan szokatlan jegyeket mutat, ami azt is jelentheti, hogy kifejlesztették. Fauci megígérte, hogy telefonon keresi majd az illetőt. Pár hónappal korábban, áprilisban kapott egy levelet arról, hogy egy összeesküvés-elmélet egyre nagyobb figyelmet kap, Fauci válaszát sajnos cenzúrázták. 2021 májusában egy levelében azt írta, hogy nincsen meggyőződve arról, hogy a vírus eredete természetes, és kijelentette, hogy támogatna egy vizsgálatot erről.

Akárcsak Magyarországon, az Egyesült Államokban is kérdéses volt egy időszakban, hogy pontosan mire való a maszk, és hogy kötelező-e használni. Fauci 2020 februárjában azt állította, hogy a maszkok inkább arra jók, hogy a fertőzöttek megakadályozzák a vírus terjedését, mint hogy megvédjék az egészséges embereket. Szerinte akkor a bolti maszkok nem tudták kivéden a vírust, azokon még könnyen át tudott jutni.

Faucit kereste egyenesen a Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg is, aki meghívta az orvost, hogy vegyen részt a közösségi oldal koronavírussal foglalkozó részlegén, és válaszoljon a felhasználók kérdéseire. Bill Gates telefonon kereste, a telefonbeszélgetés után az akkor még nem elvált Gates-házaspár alapítványának egyik vezetője aggódott a szakértő egészsége és biztonsága iránt.

Fauci egy válaszban 2020 elején azt is elmondta, hogy minden jel ellenére nem tett rá szájkosarat senki a politikai vezetésből. Az egyenessége miatt a szakértőből egy elég népszerű figura lett az amerikai közéletben, és ezt is emlegette a levelezésben. Amikor egy kollégája továbbított neki egy cikket arról, hogy egy boltban hamar elkapkodták a fejével díszített fánkokat, ezt szürreálisnak nevezte. Amikor Brad Pitt eljátszotta őt a Saturday Night Live-ban, akkor „az egész évét megcsinálta”, amikor egy tévékritikus szerint Pitt hasonlított az orvoshoz. Amikor az amerikai mindennapokat fertőző Fauci-lázról küldött egy levelet, annyit tett hozzá, hogy „a társadalom tiszta gyogyós.”

Brad Pitt jelenete a Saturday Night Live-ból:

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!