A járvány harmadik hulláma elején ugrott meg nagyon a vakcináért jelentkezők száma

2021. május 30. – 15:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csak közérdekű adatigénylés útján adta ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda az adatokat, amelyek megmutatják, hogyan alakultak az oltásra jelentkezők számai a decemberi kezdet óta. A Hvg.hu által megszerzett adatokból látható, hogy nagyon hullámzó volt a regisztrációs kedv Magyarországon. A csúcs március első hetében volt, amikor 432 ezer ember iratkozott fel – ez az addigi feliratkozottak ötödével volt azonos. Két ennél kisebb kiugrás volt még, egy az év elején, egy pedig április első hetében.

Az oltásra jelentkezők száma azonban azóta 5,1-5,2 milliónál beragadt, lassan végére ér a regisztráltak oltása, miközben ez a mennyiség még nem elég a nyájimmunitáshoz: az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint ahhoz legalább 70 százalékos átoltottsági arányra lenne szükség.

A márciusi kiugrás magyarázata abban lehet, hogy a kormányzat ekkor már egyértelműen felhívta a figyelmet a harmadik hullám érkezésére. Ezt előbb Müller Cecília országos tisztifőorvos tette meg még februárban, majd Orbán Viktor beszélt arról, hogy a legnehezebb két hét következik. A fertőzés csúcsa végül március végén, a napi halálozás csúcsa pedig április 7-én jött el, 311 regisztrált halottal.

Az oltási hajlandóság további alakulásáról egyelőre nincsenek nyilvános adatok, a kormányzat azokat nem közölte. A Hvg.hu március 25-én nyújtotta be igényét, így a két hónap elmúltával kiadott adatok csak eddig szólnak. (A koronavírusra hivatkozva az adatkérés teljesítését akár 105 napra is kitolhatják a hatóságok.) A regisztráció részleges alakulása azután csak részben követhető, az viszont a kormányzati oldalon közreadottakból látszik, hogy május 12-én ötmillió, május 25-én 5,2 millió regisztrált volt, ami mutatja, hogy lassan elfogynak azok, akik az eddigi felszólítások, javaslatok, érvek alapján hajlandók oltásra jelentkezni.

Ez abból is látható, hogy a kormányzat újabb céldátumot már nem is jelölt meg, amelyet elérve enyhíthetnének a járványügyi korlátozások jelenlegi szintjén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!