Az amerikai felnőttek fele már megkapta a védettséghez szükséges összes oltását

2021. május 25. – 22:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerikai Egyesült Államokban élő felnőttek 50%-a megkapta a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltást, írja az MTI a Fehér Ház közleménye alapján.

„Már csak egy hét van hátra májusból, és az amerikai felnőttek fele az összes szükséges oltását megkapta”

– közölte Andy Slavitt, a Fehér Ház vezető koronavírus-ügyi tanácsadója. Biden május elején jelentette be az államok új célját, miszerint július 4-ig 160 millió felnőtt amerikai fogja megkapni az összes szükséges oltását, a felnőtt lakosság 70%-a pedig már túl lesz az első dózisán. Július 4-e szimbolikus az amerikaiak számára, ekkor van ugyanis a függetlenség napja, és ahogy Biden fogalmazott,

„két hónap múlva ünnepeljük nemzetünk függetlenségét, és egyben függetlenségünket e vírustól is!”

A járványgörbe az elmúlt időszakban tartósan csökken az USA-ban, a szakemberek szerint az átoltottságnak köszönhetően. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) legfrissebb adatai szerint az új fertőzések számának egy hétre vetített napi átlaga vasárnap 22 877-re csökkent, ami 2020 júniusa óta a legalacsonyabb érték.

Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság mellett a 12 éves és az annál idősebb gyermekeket is oltják már a Pfizer–BioNTech vakcinájával. Kedden a Moderna is bejelentette, hogy oltása hatásosnak bizonyult a 12–17 év közötti fiatalok körében, így elindítják az engedélyezési folyamatot.

Közel két hete jelentették be Amerikában, hogy azok, akik az előírt összes dózist megkapták, bizonyos kivételektől eltekintve mentesülnek a maszkviseléstől, illetve a szociális távolságtartás betartása alól zárt térben. Az Our World in Data ekkori adatai szerint ekkor a lakosság 46 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább egyik dózisát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!