A kutyák ügyesebben kiszagolják a Covidot, mint a gyorstesztek

2021. május 20. – 23:20

Másolás

Vágólapra másolva

Egy francia kutatás szerint a kutyák ügyesebben kiszagolják, hogy valaki Covid-fertőzött vagy sem, mint amilyen biztonsággal a gyorstesztek dolgoznak.

A kutyák rendkívül nagy biztonsággal, az esetek 97 százalékában helyesen érzékelik, hogy egy ember koronavírus-fertőzött-e – mutatta ki egy idén tavasszal végzett vizsgálat a francia állatorvos-tudományi egyetemen és a párizsi Necker-Cochin laboratóriumban.

Kutyákat már idáig is bevetettek a fertőzés azonosítására, Ausztriában például már tavaly júniusban elkezdtek kiképezni néhányat: a maszkok szaga alapján érzik meg, hogy az azt viselő ember fertőzött-e. Finnországban és az Egyesült Arab Emirátusok repülőterein kísérleti jelleggel szintén működött kutyás Covid-szűrés.

A mostani francia vizsgálat az első, amelyben tudományos módszerekkel igyekeznek számszerűsíteni a kutyák Covid-tesztképességeit. Az eredmény egészen kiváló: a pozitív esetekre vonatkozó 97 százalékos találati arány Jean-Marc Tréluyer kutatásvezető szerint a PCR-tesztek hatékonyságával vethető össze, és szignifikánsan magasabb, mint a gyorsteszteké.

A fő előny a kutyás teszt sebessége, ennek köszönhetően előzetes szűrésként is lehet alkalmazni: a pozitívgyanús eseteket ezután PCR-tesztekkel lehet megerősíteni. Praktikusan a tesztek úgy zajlanak, hogy a kísérleti alanyok hónaljában két percig tartott vattákat szagoltatják meg a kutyákkal – írja a Guardian. Hogy ne toljuk túl egyoldalúan a kutyák píárját: egy másik csütörtöki hír szerint nem elképzelhetetlen, hogy a következő fertőző koronavírus a kutyáktól jön majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!