Müller Cecília Orbán Viktort idézve válaszolt Szél Bernadettnek, aki a halálozási adatokról kérdezte

2021. május 19. – 10:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szél Bernadett május elején arról kérdezte Müller Cecília országos tisztifőorvost, hogy pontosan mi alapján kerülnek az elhunytak a koronavírus halálozási statisztikájába, valamint arról, hogy hány olyan eset van a Covid-halálozások esetei között, akiknél nem a koronavírus volt a fő halálok.

A közérdekű adatigénylésre Müller Cecília válaszában az első kérdéshez küldött egy linket Orbán Viktor honlapjára, a másodikra pedig azt válaszolta, hogy az NNK nem adatkezelő.

A link Orbán Viktor január 8-án adott interjújához vezetett, amiben a miniszterelnök arról beszélt, hogy sok országban (Magyarországon is) az kerül bele a statisztikákba, aki koronavírusosan halt meg, még ha nem is az volt a halál oka.

„Abszurd, hogy egy szakmai kérdésre a szakember szakmai válasz helyett Orbán Viktort idéz”

– írta Szél a Facebookon.

Szerinte ez a mondat nem egy definíció, főleg azért, mert a WHO szerint nem kéne mindenkit belevenni a statisztikába, de azt is nehezményezi, hogy nem egyértelmű, hogy mennyire tág a kör. Az is belekerül, aki koronavírusosan, de autóbalesetben hal meg, vagy legfeljebb azok, akik ugyan nem a fertőzés szövődményeibe, de nem is attól függetlenül haltak meg?

A halálozási statisztikákról és arról, hogy miért nem egyszerű azokkal számolni, ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!