Péntektől karantén nélkül utazhatnak Magyarországra a magyar állampolgárok Szerbiából, ha kérelmezik a védettségi igazolványt

2021. május 17. – 15:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május 21-től, péntektől korlátozás és karantén nélkül utazhat Magyarországra Szerbiából az a magyar állampolgár, aki egy kormányablakban személyesen kérelmezi a magyar védettségi igazolványt, vagy pedig igazolni tudja, hogy az ügyfélkapun keresztül már benyújtotta a védettségi igazolvány iránti kérelmét – írja a szabadkai magyar főkonzulátus Facebook-bejegyzése. A mentesség vonatkozik az együtt utazó kiskorúra is.

A karantén alóli mentesség feltétele, hogy a kérelem benyújtása ténylegesen megtörténjen legkésőbb a beutazást követő második munkanapon, ellenkező esetben az illetékes járványügyi hatóság kijelöli a karantén helyszínét.

Magyar védettségi igazolványt csak személyesen a magyarországi kormányablakban, vagy ügyfélkapun keresztül lehet igényelni. A védettségi igazolványt a hatóság díjmentesen, a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül állítja ki. A kérelemhez csatolni kell a Szerbiában kiállított oltási igazolást, amely tartalmazza az oltóanyag típusát, az oltás időpontját és helyét.

Erről a Magyar Közlönyben múlt pénteken megjelent kormányrendelet-módosítás határozott. (Frissítés: Bár a cikkünk a Szerbiából érkező magyar állampolgárok esetéről szól, maga a rendelet számos más országra is vonatkozik.)

Szijjártó Péter külügyminiszter április végén jelentette be, hogy Szerbiával és Montenegróval már sikerült megállapodni a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről. A külügyminisztérium aktuális táblázata szerint jelenleg nyolc ország van, ahová a magyar védettségi igazolvánnyal be lehet utazni: Bahrein, a Cseh Köztársaság, az Észak-Macedón Köztársaság, Horvátország, Montenegró, a Szerb Köztársaság, Szlovénia és Törökország.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!