Európai Gyógyszerügynökség: Normál hűtőben is lehet tárolni a Pfizer–BioNTech vakcináját

2021. május 17. – 18:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rugalmasabb tárolási körülményeket javasol a Pfizer–BioNTech vakcinájának – írta meg az MTI.

Az uniós ügynökség friss ajánlása szerint a bontatlan üvegeket 2–8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, azaz normál hűtőszekrényben akár egy hónapon át is lehet tárolni. Az ajánlást az üvegeken lévő címkékre is rá fogják írni.

Az ügynökség Humángyógyszer Bizottságának (CHMP) hétfőn közzétett ajánlása szerint a mélyfagyasztásból használatra felolvasztott Pfizer–BioNTech oltóanyagokat tartalmazó bontatlan fiolákat a korábban megjelölt öt nap helyett akár egy hónapig (31 napig) is lehet tárolni normál hűtőszekrényben.

A Comirnaty nevet viselő oltóanyag tárolásának és felhasználhatóságának változása várhatóan jelentős hatással lesz a vakcinák elosztására és az oltási kampányok tervezésére – közölte az ügynökség. Emellett abban bíznak, hogy az ajánlások megkönnyítik a vakcina gyors szétosztását az uniós tagországok között.

Az EMA szakértői bizottságának márciusi ajánlása szerint a vakcina szállítása és hosszan tartó tárolása esetében elegendő a mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok közötti hőmérséklet, a korábban jelzett mínusz 90 és mínusz 60 Celsius-fok helyett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!