Nagy-Britanniában korábban adják a második oltást az indiai variáns miatt

2021. május 14. – 21:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly problémákat vethet fel a koronavírus indiai variánsa a júniusra tervezett brit nyitással kapcsolatban, mondta Boris Johnson brit miniszterelnök a pénteki sajtótájékoztatóján.

Johnson szerint ha bebizonyosodik, hogy az indiai variáns jobban terjed az egyik korábbi változatnál, akkor nehezebb lesz jobban kinyitni júniusban az országot, és néhány nehéz döntésre is szükség lesz.

A miniszterelnök már most hozott egyet: az ötven évnél idősebbeknél és a veszélyeztetetteknél előrébb hozzák a második oltás időpontját. A második adagot 12 hét helyett 8 hét elteltével kapják majd az ezekbe a csoportokba tartozók. Johnson szerint egyelőre nincsen bizonyíték arra, hogy a vakcinák kevésbé lennének hatékonyak az indiai variáns esetén.

Brit szakértők szerint nagy a valószínűsége annak, hogy az indiai variáns ötven százalékkal fertőzőbb, mint a tavaly felfedezett brit változat.

Németország pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Királyságot mostantól rizikós területnek tekintik az indiai változat miatt. Az országban eddig négyen haltak meg bizonyítottan az új variánstól, és összesen 1313 esetet regisztráltak ezzel a változattal.

(Sky)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!