13 fogvatartott halt meg a tököli rabkórházban koronavírus-fertőzöttként

2021. május 10. – 14:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Koronavírus-fertőzöttként öten haltak meg a magyar börtönökben dolgozók közül, míg a fogvatartottak közül összesen tizenhárman haltak meg – a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerint a rabok mindegyike a tököli rabkórházban hunyt el. A Hvg.hu kérdéseire azt írták, hogy az intézményekben 2020. március 4-e óta vannak érvényben a járványügyi szabályok, azóta figyelik a fogvatartottak egészségi állapotát, és azt, aki tüneteket mutat, azonnal elkülönítik, majd gondoskodnak az ellátásukról.

A BVOP szerint folyamatosan és rendszeresen fertőtlenítenek, rendelkezésre áll kézfertőtlenítő is, és kötelező a védőfelszerelések használata is.

A börtönökben a raboknak és a dolgozóknak is szájmaszkot kell viselniük, előbbieknek csak akkor, ha elhagyják a zárkákat.

Május 6-ig egyébként 11 568 fogvatartottat oltottak be, ők is ugyanúgy megkapják a védettségi igazolványukat ezután. „Valamennyi hazai börtönben megkapták első oltásukat az arra igényt tartó fogvatartottak, a vakcinákat a büntetés-végrehajtási szervezet egészségügyi állománya adta be az elítélteknek. Ez a teljes fogvatartotti közösség közel 66%-a, ugyanakkor már most többen kérték az oltást, mint ahányan az előzetes felmérés során jelezték” – írta a BVOP a lap megkeresésére. A fogvatartottakat Sinopharm-vakcinával oltották be, de ha egészségügyi állapotuk indokolja, másfajta vakcinát is kaphatnak. A börtönökben dolgozók 56-59 százaléka kapott eddig oltást, vagy Pfizert, vagy Szputnyikot.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!