Május 19-én tovább enyhítenek Bécsben, ezért még többet fognak tesztelni

2021. május 7. – 11:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Javult a százezer lakosra vetített fertőzöttek száma, és nagyban csökkent a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma, ezért a város polgármestere, Michael Ludwig bejelentette, hogy 2021. május 19-től kinyithatnak az éttermek, a szállodák, a kulturális, szabadidős és sportlétesítmények is. Bécs Város Külképviseleti Irodája a közleményben azt írja, hogy mivel azonban a javulás még törékeny, még többet fognak tesztelni, mint eddig, és fokozottan ellenőrzik majd a járványügyi szabályok betartását.

Azok is könnyen elérhetik majd az ingyenes PCR-teszteket, akiknek nincs mobiltelefonjuk: ehhez tíz tesztállomást alakítanak ki. A bécsi iskolákban a május 17-től jelenléti oktatásban tanulók pedig rövidesen hetente többször is ingyenesen teszteltethetik majd magukat. Ehhez gargalizálós PCR-tesztet kapnak, amit internetes azonosítás után, a számítógép vagy mobiltelefon kamerája előtt kell elvégezni. A mintát városszerte 770 különböző üzletben lehet leadni, ahonnan futár viszi a külön erre a célra kialakított, akár napi 250 ezer teszt kiértékelésére képes penzingi laborba. A hivatalos PCR-teszteredményt elektronikusan kapják meg a résztvevők.

Azokat a fiatalokat, akik már nem járnak iskolába, szociális munkások keresik meg a kedvelt találkozóhelyeiken, hogy elmagyarázzák nekik, miért fontos a tesztelés. A fiatalok ingyenes gargalizálós PCR-tesztet is kapnak. A kibővített tesztkínálat mellett fokozott ellenőrzésekkel is készül az osztrák főváros a május 19-i nyitásra. A szállodákat, éttermeket, kulturális intézményeket, valamint szabadidős és sportlétesítményeket előzetes értesítés nélkül, szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd, hogy betartják-e a járványügyi intézkedéseket. A járványügyi korlátozások miatt a bécsi kereskedelemnek eddig átlagosan heti 250 millió eurós kiesést kellett elkönyvelnie.

Bécsben egyébként május 3-án oldották fel az egy hónapig tartó teljes zárlatot, ekkortól újra kinyithattak az üzletek és szolgáltatók, ám mindenütt kötelező az FFP2-es maszk viselése, sőt, a fodrászatokban, kozmetikákban, masszázsszalonokban kell a negatív koronavírusteszt is.

Februárban megnéztük Bécsben, hogy Ausztria hogyan birkózik meg a járvánnyal:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!