Ha tudnak, inkább másik vakcinát ajánlanak a britek a 40 év alattiaknak AstraZeneca helyett

2021. május 7. – 15:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Amíg a fertőzési ráta és a rendelkezésre álló vakcinaválaszték lehetővé teszi, a negyven év alattiaknak inkább másik vakcinát ajánlanak az AstraZeneca helyett az Egyesült Királyságban az oltással összefüggésbe hozott ritkán előforduló vérrögösödések miatt – hozta meg a döntést a Védőoltási és Immunizációs Bizottság azután, hogy áttekintették az oltási terv alakulását és a rendelkezésre álló vakcinákat.

Márpedig az oltási terv jól halad az Egyesült Királyságban, a BBC cikke alapján járványügyi adatok kedvezően alakulnak, így még inkább megválogathatják, kinek milyen vakcinát ajánlanak, és noha alapvetően alacsony a vérrögösödéshez köthető halálozás esélye a negyven év alattiak körében (míg a negyvenesek körében egymillió beoltottból két embert érinthet, addig a harmincasoknál ez a szám négyre emelkedik egymillió beoltott esetén), az érték nem nulla.

Azt, hogy a vérrögösödés gyakrabban fordul elő a 30–39 évesek körében, jól mutatja, hogy míg a negyvenes körében százezer beoltott közül egynél alakulhat ki vérrög, addig a harmincasoknál minden hatvanezerből egynél fordulhat elő. A 30–39 éveseknek ezért inkább a Pfizer vagy a Moderna vakcináját ajánlják, ahol rendelkezésre áll majd.

Arról, hogy valóban kell-e félni az AstraZeneca vakcinájától, és ha nem, miért nem, ebben a cikkünkben részletesen írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!