Angliában már a felnőttek 70 százalékának lehet Covid elleni antitestje

2021. április 28. – 14:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit statisztikai hivatal szerdán ismertetett legújabb becslése szerint az angliai felnőtt népesség csaknem 70 százalékában jelen lehet már a koronavírus ellen termelődő antitest. Az angol közegészségügyi szolgálat (PHE) ugyancsak szerdán ismertetett vizsgálata szerint a koronavírus elleni vakcináknak már az első adagja akár a felével csökkentheti a vírus terjedését még az egy fedél alatt élők között is.

Az MTI azt írja, hogy a brit statisztikai hivatal átfogó tanulmányában közölt reprezentatív számítási módszertan alapján az 56 milliós lakosú Anglián belül, az április 11-én zárult egy hétben a felnőttek 68,3 százalékának szervezetében mutatták volna ki a SARS-CoV-2 koronavírus ellen fertőződés vagy oltás hatására termelődő antitestek jelenlétét vérvizsgálattal végzett szűrés esetén.

A statisztikai hivatal becslése szerint Walesben 61 százalék, Skóciában 57,8 százalék, Észak-Írországban 62,5 százalék azoknak a felnőtteknek az aránya, akiknek a szervezetében jelen lehet az új típusú koronavírus ellen képződő antitest.

Az év elején elvégzett hasonló statisztikai vizsgálat azt valószínűsítette, hogy akkoriban a felnőtt lakosság hozzávetőleg tíz százalékának a szervezetében lehetett volna szűrővizsgálatokkal a koronavírus elleni antitestek jelenlétét kimutatni. A statisztikai hivatal szerdán ismertetett új vizsgálata szerint az antitestek termelődésének jelentős emelkedésében a nagy-britanniai oltási kampánynak van elsődleges szerepe.

Az ONS felmérése szerint ugyanis az angliai népességen belül az idős korosztályokban messze a legmagasabb azoknak az aránya, akiknek szervezetében kimutatható a koronavírus elleni antitest, márpedig a december 8-án kezdődött brit oltási kampány a legutóbbi időkig az idős, leginkább veszélyeztetett korcsoportokra összpontosult.

A vizsgálat szerint a 16–49 év közötti korosztályban 46,5–54,3 százalék között, a 70–74 éves korcsoportban 87,6 százalék volt az április 11-én zárult héten azoknak az aránya, akiknek szervezetében kimutatták az antitestek jelenlétét. A brit kormány már két hete bejelentette, hogy az Egyesült Királyság egészében az 50 évesnél idősebb korosztályok és a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja az április 15-re kitűzött határidő előtt két nappal megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját, és a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) Angliában ezen a héten már a 42 évesek előtt is megnyitotta a oltási időpontok foglalásának lehetőségét.


A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb, az Egyesült Királyság egészére vonatkozó adatai szerint eddig 33 843 580-an kapták meg az első adagot a koronavírus elleni oltásból.
Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság 64,5 százaléka részesült az első oltási dózisban.
Az angol közegészségügyi szolgálat (PHE) szerdán ismertetett átfogó vizsgálata szerint az Egyesült Királyságban alkalmazott két fő vakcinatípus, a Pfizer–BioNTech és az Oxford–AstraZeneca oltóanyaga már az első dózis beadása után az egy háztartásban élők esetében is 38-49 százalék közötti mértékben csökkentette annak a kockázatát, hogy a beoltottak – ha meg is fertőződnek – továbbadják a velük egy fedél alatt lakóknak a koronavírus-fertőzést.

A PHE szakértői hangsúlyozzák: a vizsgálati eredmény jelentősége abban áll, hogy az oltások a súlyos megbetegedés és a halálozás kockázatának jelentős csökkentése mellett a koronavírus terjedését is immár bizonyítottan lassítják még az egymással szoros közelségben élők között is. Egy másik, szélesebb körű vizsgálat, amelyet a brit statisztikai hivatal és az Oxfordi Egyetem végzett 372 ezer ember bevonásával, azt mutatta ki, hogy az Oxford/AstraZeneca- és a Pfizer/BioNTech-vakcinák első adagjával december és április eleje között beoltottak esetében átlagosan 65 százalékkal csökkent a koronavírus-fertőződés esélye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!