A Pfizer- és az AstraZeneca-vakcina első adagja is jelentősen csökkenti a kórházba kerülést

Másolás

Vágólapra másolva

Egy oltáshatékonyságot felmérő skóciai vizsgálat köztes eredményei szerint mind a Pfizer-BioNTech, mind az AstraZeneca vakcinájának már az első adagja is jelentősen csökkenti a kórházba kerülés kockázatát az oltás utáni negyedik-ötödik héttől.

A Lancet nevű szaklapban megjelent tanulmány szerzői 1 331 993 oltott ember adatait hasonlították össze 3 077 595 oltatlanéval. Ehhez egy olyan adatbázist használtak, amelyben az oltással, az alapellátással, a PCR-tesztek eredményével, a kórházba kerüléssel és a halálozással kapcsolatos adatok is megtalálhatók. A beoltott résztvevők 2020. december 8. és 2021. február 22. között kapták meg az első oltásukat. A vizsgálatból kizárták azokat, akik az oltás előtt pozitív teszteredményt produkáltak.

A vakcinák első dózisának hatékonyságát a beadásuk utáni 28-34. napon nézték, mert az ezt megelőző időszakban még nem alakul ki az egy adag által kínált részleges védettség sem, ezért bizonytalanok az eredmények. A felmérés szerint

a Pfizer-BioNTech vakcinája 91, az AstraZenecáé 88 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés kockázatát.

Ugyanebben az időszakban a két vakcina együttes hatékonysága 83 százalékosnak bizonyult a 80 éven felüliek körében.

A tanulmányhoz egy kommentár is megjelent a Lancetben, ennek a szerzője – aki a kutatásban nem vett részt – felhívta a figyelmet arra, hogy a két vakcina közvetlen összehasonlítására korlátozottan alkalmasak csak ezek az eredmények, mert az alkalmazásukban több fontos különbség is volt: más korosztálynak, más körülmények között és más időszakban adták be őket.

A kutatás arra is jó példa, hogyan érdemes egy ilyen, a vakcinák való világbeli hatékonyságát felmérő vizsgálatot megfelelő módon véghez vinni és közzétenni. A hasonló, magyarországi vizsgálat eredményeiről ez egyelőre nem mondható el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!