Júniusig biztosan fenntartják a kijárási tilalmat Olaszországban

2021. április 21. – 21:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszországban legalább június elsejéig érvényben marad az estétől érvényes kijárási tilalom, írja az MTI.

Az országban a járványkorlátozások fokozatos enyhítésének ellenére továbbra is tartják az este 10 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalmat. A tilalom fenntartását legalább június elsejéig meghosszabbította a miniszterelnök, Mario Draghi. A döntés feszültséget keltett Draghi és a kormánypárti Liga vezetője, Matteo Salvini között.

A szerda esti kormányülésen Salvini mellett három másik párt is szorgalmazta, hogy egy órával rövidítsék meg a kijárási tilalmat (este 10 helyett 11 órától legyen érvényes). A kormányülésről kiszivárgott hírügynökségi jelentések szerint Draghi azonban nem volt hajlandó engedni a mostani tilalom hosszából.

A jelenlegi tilalom ősz óta érvényes Olaszországban. Draghi döntésére válaszul a Liga miniszterei nem támogatták a korlátozások enyhítéséről szóló rendeletcsomagot, így a kijárási tilalomról szóló döntés okozta az első feszültséget a februárban megalakult Draghi-kormányban az intézkedések kapcsán. Salvivni úgy fogalmazott, azt kérik a miniszterelnöktől, hogy

„adjon bizalmat az olaszoknak, akik az utóbbi egy évben türelemről és a szabályok tiszteletben tartásáról tettek tanúbizonyságot”.

A kijárási tilalom rövidítését kéri több tartomány vezetője is, Liguria kormányzója, Giovanni Toti például azt mondta, egy óra különbség is nagyon sokat jelentene a vállalkozók számára.

Olaszországban közel egy hónapja, március 15-én szigorító intézkedéseket vezettek be a járvány miatt, mivel Szardínia kivételével Olaszország egész területe narancssárga és vörös zónákra oszlott. Azóta a járványadatok fokozatosan javulni kezdtek, április 26-tól Olaszország majdnem egésze közepes vagy alacsony mértékű járványveszélyes fokozatba lép.

Az országban a tantermi oktatás újraindulhat az általános iskolások számára, 14 éves kortól a diákok maximum 60%-a lesz a tantermekben. A vendéglátásban kizárólag a terasszal rendelkező helyek nyithatnak újra este tízig a sárga zónákban, a belső tereket június elsejétől nyitná meg a kormány.

A sárga tartományokban április 26-tól megnyithatnak a múzeumok, valamint a szabadtéri színházak és mozik. Engedélyezett lesz a szabadtéri csapatsport is. Május 15-től tervezik a nyitott medencék és a strandok újraindítását, valamint a kereskedelmi központok hétvégi nyitását. Június elsejétől tervezik a zárt edzőtermek és a sportcsarnokok megnyitását is.
A járványügyi vészhelyzetet július 31-ig fenntartják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!