Két hét alatt 130 beteg jelentkezett be a poszt-Covid-szindrómás ambulanciára

2021. április 20. – 20:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már külön ambulanciát nyitottak a Nyírő Gyula kórházban, ahol a mentális poszt-Covid-szindrómás betegeket kezelik, közölte az RTL Híradó.

Két hét alatt 130-an jelentkeztek, és a szakemberek szerint országszerte egye nagyobb szükség lesz ezekre a helyekre. A koronavíruson átesettek, a szeretteiket gyászolók vagy épp a bezártságtól szenvedők közül sokan depresszióval, szorongással küzdenek.

Kéri Szabolcs, az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet pszichiátriai igazgatója szerint amikor a páciensek tapasztalják magukon a furcsa, bizarr, félelmet keltő tüneteket, zsibbadásokat, érzékzavarokat, akkor rögtön az első dolog, ami eszükbe jut, hogy valami halálos betegség les rájuk, és még nincsenek túl a fertőzésen.

Másoknál azért vannak a betegségnek lelki következményei, mert gyászolnak. A mentális poszt-Covid miatt egyre többen keresnek Magyarországon is pszichológust. Kéri Szabolcs szerint a Covid-fertőzésen átesettek 30 százalékát érinti ez a problémakör.

Harmatta János, a Magyar Pszichiátriai Társaság tiszteletbeli elnöke úgy fogalmazott, hogy a lelki terhelés most olyan, mint egy háborús helyzet, ebből kell felépülni. Paradox módon a korlátozások feloldása után fognak zúdulni a páciensek. Az a tapasztalat, hogy a pszichés problémák ilyenkor búvópatakként viselkednek. Amikor kiengedés időszaka van, akkor tör elő, tette hozzá Harmatta János.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!