Görögország már karantén nélkül is fogad beutazókat, Svájcban koncerteket tartanak

2021. április 19. – 08:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Svájcban hétfőn már a színházak, mozik, koncerttermek és az éttermek teraszai is nyitnak, és nézők is mehetnek a stadionokba. Ez már a harmadik enyhítési szakasz Svájcban, a fokozatos nyitást március 1-jén kezdték el, írja az MTI.

A mostani nyitás részleteiben így néz ki:

  • Április 19-től lehet rendezvényeket szervezni, azokra elmenni.
  • A szabadtéri sporteseményeken és koncerteken maximum 100 néző lehet, a beltéri nézők maximális száma pedig 50 ember lehet.
  • Ami a zárt körű rendezvényeket illeti, beleértve a csoportos múzeumlátogatásokat is, a csoportok létszáma nem haladhatja meg a 15 embert.
  • Azok a diákok, akik tavaly november másodika óta távoktatásban tanultak, visszatérnek a tantermekbe.
  • Az éttermek is megnyithatják teraszaikat, az asztaloknak legalább 1,5 méter távolságra kell lenniük egymástól, és egy asztalnál legfeljebb négy vendég ülhet.

Izrael is enyhít

Ott ugyanis vasárnap óta már nem kell kültéren maszkot hordani, és az iskolák is kinyitottak hétfőn, amiknek nagy része már szeptember óta zárva volt. Beltéren továbbra is kötelező hordani a maszkokat, írja a New York Times.

A lap szerint a nyitás annak köszönhető, hogy Izrael lakosságának 56 százalékát már beoltották. A 16 évesnél idősebbek 85 százaléka vagy megkapta már a vakcinát, vagy felgyógyult a fertőzésből. A fertőzöttek száma pedig rohamosan csökkent: míg januárban átlagosan napi 10 ezer körüli volt az új fertőzöttek száma, addig most már napi 100 körül alakulnak az adatok.

Izrael utcái 2021. április 18-án, miután eltörölték a kötelező kültéri maszkhasználatot – Fotó: REUTERS/Amir Cohen
Izrael utcái 2021. április 18-án, miután eltörölték a kötelező kültéri maszkhasználatot – Fotó: REUTERS/Amir Cohen

Az USA felnőtt lakosságának fele már megkapta az első oltást

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának fele megkapta már legalább az első oltását, ez 130 millió embert jelent, írja a Sky News. Ebből 84 millió ember pedig már a második dózist is megkapta.

A lap egy márciusi felmérésről is ír, amiben az emberek oltási hajlandóságát mérték. Az eredmény szerint a republikánusok 36 százaléka mondta azt, hogy nem fogja beoltatni magát, vagy valószínűleg nem fogja beoltatni magát, míg a demokraták 12 százaléka mondta ugyanezt.

A vidéken élő lakosság harmada nem kér az oltásból, ahogy a városokban és külvárosokban élők negyede sem.

Szerbiában már nyitva a teraszok

Szerbiában április 5-én nyitottak ki a teraszok, az enyhítések kérdéseiben azonban a szerb válságstábon belül is akadtak jócskán konfliktusok az ország járványhelyzete miatt. Oltásellenességen belül vírustagadó egészségügyi dolgozók, hamisan vagy ferdítve közölt számok, statisztikák hiánya és elégedetlenség.

A Telex elutazott Zomborba, Újvidékre és Belgrádba, hogy vendéglátósokkal, járványszakértőkkel, helyi egészségügyi dolgozókkal beszéljünk arról, hogyan hatott, illetve mit jelent az enyhítés az országnak. Erről itt olvashatja helyszíni riportunkat.

Görögország már karantén nélkül fogad beutazókat, ha

Ha valaki uniós országból, az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Arab Emírségekből vagy Szerbiából érkezik Görögországba, és van egy negatív vírustesztje, vagy már megkapta az oltását, annak már nem kell hétnapos karanténba vonulnia. Izraelből már március óta be lehet így utazni Görögországba.

Az előírás szerint a negatív vírusteszt nem lehet régebbi három naposnál, az oltásnál pedig legalább két hétnek kell eltelnie a második dózis beadásától, mielőtt Görögországba érkezne az ember.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!