Hamarosan lejáró vakcinákat kapott Malawi, nem is sikerült őket beadni, 16 ezer adagot ki kell dobniuk

2021. április 16. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

16 ezer adag lejárt szavatossági idejű AstraZeneca-vakcinát semmisít meg Malawi kormánya, hogy megnyugtassa a lakosságot az oltások biztonságosságával kapcsolatban – írja a Guardian.

Az afrikai országban eleinte népszerű volt az oltási program, de az utóbbi időben a tapasztalatok szerint nő a bizalmatlanság, sokan tartanak a vakcinától, különösen mióta szárnyra kaptak az AstraZeneca és a vérrögképződés kapcsolatáról szóló hírek. (Arról, hogy miért nem érdemes félni ettől az oltástól sem, itt írtunk.)

Malawi kormánya 102 ezer adag AZ-oltást kapott a múlt hónapban az Afrikai Uniótól, és további több mint 400 ezret a szegényebb országokat célzó Covax-programon keresztül, valamint Indiától. A most megsemmisítendő 16 ezer dózis az Afrikai Uniós szállítmány része volt, és mikor megakapták, már csak pár hét volt hátra a szavatossági időből. Azért döntöttek a megsemmisítés mellett, mert észlelték, hogy a lejárt vakcináról szóló pletykák tovább erősítik az oltási szkepticizmust a lakosságban. Sokan attól féltek, hogy ha beoltatják magukat, ebből kapnak, és ez káros lehet az egészségükre.

George Jobe, a Malawi Egészségügyi Méltányosság Hálózat vezetője úgy nyilatkozott az ügyről: amikor a vakcinaadományokat küldik a fejlettebb országok, figyelembe kellene venniük, hogy a célország és annak népessége mennyire van felkészülve a fogadásra. Nem szabadna, hogy a vakcinaszállítmányba néhány héten belül lejáró adagok kerüljenek, mert ugyanez fog történni" – tette hozzá. Az AZ-vakcina egyébként a gyártástól számított fél éven belül használható fel a gyártás szerint, ha megfelelő körülmények között tárolják.

Malawiban eddig 230 ezer adag oltást adtak be, ezzel a lakosság mintegy 1 százaléka vált védetté a koronavírus súlyos szövődményeivel szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!