Már teszteli a lájkmentes életet az Instagram, a Facebook-hírfolyam tetejére pedig jön az oltási kisokos

2021. április 15. – 10:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebook új panelt rak a hírfolyam tetejére, amely az oltásokkal kapcsolatban tartalmaz majd hasznos tudnivalókat, írja a Hvg.

Az USA-ban már minden államban oltanak a koronavírus elleni vakcinákkal, de a szabályok nem egységesek, és az oltás felvételének helye is eltérő. Az új panel tartalmazni fogja az adott állam oltási programjára vonatkozó legfontosabb tudnivalókat, például, hogy éppen melyik korosztály van soron, és éppen melyik vakcinával oltanak.

Első körben az Egyesült Államokban lesz elérhető ez a funkció, amit kicsit később húsz másik ország követ majd. A Facebookot 1,66 milliárd ember használja naponta.

Lájkmentes élet

Közben az Instagram csütörtökön elkezdi élesben tesztelni azt, hogy elrejti a lájk-funkciót a felhasználók posztjainál, írja a Techcrunch. Nem a cég fogja önhatalmúlag eldönteni, engedélyezi vagy tiltja a funkciót, hanem a felhasználókra bízza, akarják-e látni a lájkokat a posztok alatt, vagy sem. Nemcsak mások posztjainál, hanem a saját bejegyzéseknél is ki lehet kapcsolni a lájkszámlálót, ha úgy döntünk. Ugyanezt a funkciót egyébként már a Facebook is teszteli.

Azért kezdett el ezzel kísérletezni az óriáscég, mert sokak számára szorongást okozott, ha nem érkezett túl sok lájk egy posztra, a kutatások szerint különösen a fiatalabb generációknál okozott ez komolyabb gondot. Megfigyelték azt is, hogy a fiatalabb felhasználók gyorsan le is törölték azokat a posztjaikat, amelyek nem arattak osztatlan sikert a követőik, ismerőseik körében.

Ráadásul azt is megfigyelték, hogy az emberek sokkal könnyebben lájkolnak olyan dolgokat, amelyeken sok lájk van, és kevésbé az alapján döntik el, hogy kedvelik-e azt az adott dolgot, hogy személyesen nekik szimpatikus-e vagy sem. Persze vannak olyan felhasználók, akik számára elengedhetetlen, hogy legyen lájk-funkció, hiszen például az influenszerek ezen mutatók alapján értékesítik a tartalmaikat, felületeiket. Az Instagram nem közölte, hogy meddig tartanak a tesztek, és hogy a funkciók mennyire széleskörben fognak megjelenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!