Ipsos-kutatás: Javul a fiatalok oltási hajlandósága, de óvakodnak a regisztrációtól

2021. április 15. – 07:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok többsége továbbra is óvatos, és teljes nyitást csak augusztusig bezárólag vár. Folytatódott a bizonytalanok és oltásellenesek lakosságon belüli arányának csökkenése, és egyértelműen az oltást vállalók irányába billent a mérleg. A teljes felnőtt lakosságot jellemző regisztrációs arány duplájára nőtt két hónap alatt, de a fiatalok körében továbbra is alacsonynak számít – olvasható az Ipsos legfrissebb felmérésében.

A kutatási számok alapján a lakosság egyre jobban nyit a védőoltások irányába. Az idén áprilisban mért vakcinációs hajlandóság minden korábbinál magasabb, ezzel szemben az ellenzők és bizonytalanok tábora egyaránt csökkent. Az Ipsos mérése szerint jelenleg 58%-os réteg oltáspárti, szemben a körülbelül egyharmadnyi ellenzővel.

Forrás: Ipsos
Forrás: Ipsos

Az oltási kedv javulásával párhuzamosan a regisztrációs hajlandóság is fokozatosan növekedett az elmúlt két hónapban, a pozitív trend azonban nem minden lakossági szegmensben azonos dinamikájú – írják.

Az 1992 után született lakosság 42%-a kéri a vakcinát (ez 7 százalékpontos növekedés februárhoz képest), de 52%-os többség továbbra is ellenzi azt (1 százalékpontos növekedés). A bizonytalanok aránya a többi korcsoport átlagának megfelelő.

A 18–39 éves felnőttek mindössze negyede regisztrált oltásra (24%), és a fiatal oltáspártiak körében is csak 57% volt hajlandó megadni az adatait az online regisztrációs felületen (szemben a 75%-os teljes lakossági átlaggal). Ezzel szemben a 60 év felettiek 72%-a szeretne oltást kapni (vagy már kapott legalább egyet), és körükben 87% jelezte is ilyen szándékát a hivatalos weboldalon.

A legkisebb bizonytalanság és a legmagasabb oltási szándék az átoltottságban vezető fővárosban mérhető (77%, szemben a 21% elutasítóval), és a legmagasabb regisztrációs hajlandóságot is Budapest lakossága mutatja (66% az oltáspártiakon belül, 51% a teljes budapesti lakossági szegmensben). Az ország régiói közül Észak-Magyarország lakossága a legszkeptikusabb (46% oltáspártival szemben 45% ellenző), ami a regisztrációs számokban is érzékelhető (39%).

A magyar lakosság 57%-a úgy véli, hogy augusztusig véget érnek a korlátozások Magyarországon, és minden visszatér a korábbi rendbe, míg májusi nyitásra mindössze 21% számít. A kérdés megosztónak bizonyult, körülbelül egyötödnyi tábor (18%) nem tudta megtippelni a nyitás dátumát, 8% szerint pedig soha nem áll vissza a korábbi állapot, maradnak bizonyos szintű korlátozások. A lakossági várakozásokat összegezve a teljes nyitás legvalószínűbb dátumának a június tűnik honfitársaink számára.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!