Fertőzőképesebb, de valószínűleg nem halálosabb a brit variáns

2021. április 13. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi hetekben elég sok szó esett a koronavírus brit variánsáról, mely a jelek szerint jóval virulensebb, vagyis könnyebben meg tudja fertőzni az embereket. Emellett az is többször felmerült, hogy nagyobb eséllyel okozhat súlyosabb megbetegedést, ám több, frissen megjelent kutatás is arra utal, hogy ez nincs így – írja az ABC News.

A The Lancet szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók összesen 496 olyan pácienst vizsgáltak meg, akik tavaly november és december között kerültek kórházba, hogy össze tudják hasonlítani a brit variánssal, illetve más változatokkal megfertőződött emberek adatait. A kutatók a vizsgálataik során nem találtak különbségeket a súlyos betegség, illetve a halálozás vonatkozásában a különféle variánsok között. Mint írták,

az eredmények arra utalnak, hogy a brit variánssal kórházba kerülteknél nem volt súlyosabb a betegség lefolyása, mint másoknál.

Egy másik, ugyancsak a The Lancetben megjelent kutatás arra is rámutatott, hogy a vakcinák valószínűleg hatásosak lehetnek a brit variáns ellen is – azok körében, akik korábban már átestek a betegségen, alacsony volt az újrafertőződés aránya. Azt ugyanakkor ezek a kutatások is bizonyították, hogy a brit variáns fertőzőképesebb, brit kutatók szerint durván 40 és 70 százalékkal virulensebb lehet, mint a társai.

A brit variáns jelenleg számos országban a domináns változatnak számít, többek közt az Egyesült Államokban és Magyarországon is elég elterjedt. A magyar nyitás hátterében is ott van ennek a variánsnak a jelenléte, a kormány álláspontja ugyanis jelenleg az, hogy a brit variáns ellen már nem a korlátozásokkal, hanem a vakcinákkal lehet eredményesen harcolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!