Qubit: Még az enyhe korlátozásokat sem vesszük elég komolyan

2021. április 12. – 11:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Qubit készített látványos anyagot az elérhető statisztikai adatokból arról, „hogyan viszonyul a térség országaiban a kormányzati intézkedések és a lakosság mobilitási rátája az adott országból jelentett halálozási adatokhoz – vagyis hogy a koronavírus jelentette veszélyt kellő szigorral kezelik-e az adott országok, illetve hogy ezeket az intézkedéseket kellő fegyelemmel betartja-e a lakosság”.

És mint kiderült, egyrészt a tavalyihoz képest a jelenlegi járványügyi intézkedések, lezárások enyhébbek, ráadásul az emberek sem tartják be azokat akkora fegyelemmel. Azt is hozzáteszik, a közép- és kelet-európai térség a lezárások finomabb alkalmazásában nagyjából együtt mozog.

A mobilitással kapcsolatban azt írják az Institute for Health Metrics and Evaluation egyik Magyarországról szóló jelentése nyomán – ami a Google, Facebook és Apple aggregált adatai alapján készült –, hogy: „2021. március 29-én az aznap jelentett, kórházban kezelt, igazolt koronavírusos betegek száma (12 291) és a 244 haláleset ellenére a lakosság a 2020. januári alapszinthez képest mindössze legfeljebb 10 százalékkal csökkentette a mobilitását. Ez a régió többi országához képest kiugróan alacsony érték”.

Nyugati országokkal összehasonlítva még inkább látszik, mennyire nem maradtak otthon az emberek Magyarországon, írják, és Portugália példáját hozzák fel: „míg Portugáliában, amelyet január végén tarolt le a brit vírusvariáns, és legrosszabb időszakában a magyarhoz hasonló, 300 fő körüli napi halálozási számokat produkált, a magyarokéhoz képest mintegy kétszer akkora volt a lakóhelyen töltött idő mértéke”. További részletek és ábrák a Qubit cikkében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!