Publicus: A megkérdezettek kétharmada szerint az egészségügy helytáll a járványkezelésben

2021. április 12. – 08:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A megkérdezettek több mint fele összességében elégedetlen volt azzal, ahogyan a kormány kezelte a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetet eddig, de arra a kérdésre, hogy mennyire elégedettek azzal, ahogy a magyar egészségügy kezeli a járványt, többen adtak pozitív választ – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava felkérésére készítettek március végén, és amiről a lap számolt be.

A felmérésből az is kiderült, pártszimpátiától függően látványosan változó, hogyan válaszoltak a megkérdezettek a kérdésekre. A Fidesz–KDNP szimpatizánsainak 85 százaléka inkább elégedett volt márciusban azzal, ahogyan a kormány kezelte a járványhelyzetet, míg az ellenzéki pártok szimpatizánsai nagyon másképp látták: a jobbikosok 81, a DK-sok 92, míg a momentumosok 80 százaléka inkább elégedetlen a járványkezeléssel. Az oltások megszervezésénél is hasonló arányok jöttek ki.

A gazdasági jellegű intézkedésekkel kapcsolatban viszont kevésbé volt megosztott a társadalom: a fideszesek negyede nemtetszését fejezte ki a kormányzati intézkedésekkel, például a bevételtől eleső ágazatok támogatásával, vagy a táppénz kezelésével kapcsolatban.

„Az aktív korú lakosság mindhárom csoportja, vagyis a 18–29, a 30–44, a 45–59 évesek zöme úgy vélte, hogy a kormány nem teljesített jól a vészhelyzet gazdasági problémáinak kezelése terén, de még az inaktív korú nyugdíjasok közel fele is hasonlóképpen vélekedett” – írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!