Oroszi Beatrix: Ha fegyelmezettek leszünk április–májusban, nyár elejére eljuthatunk a teljes nyitásig

2021. április 12. – 08:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Túl vagyunk a csúcson, de csak óvatos optimizmussal tekinthetünk az adatokra – mondta Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tanácsokat adó Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapatának tagja a Népszavának adott interjújában.

A szakember szerint – az új esetek számának hétnapos mozgóátlagát nézve – március 24-e és 27-e között értük el a járvány csúcsát, a fordulat két és fél héttel a március 8-i intézkedések után állt be, és most a harmadik hullám csúcsához képest 40 százalékkal csökkent az átlagos napi regisztrált esetszám.

Ez azonban még mindig veszélyes zónának minősül: nagyságrendileg a második járványhullám csúcsának megfelelő értéknél járunk.

– tette hozzá, ahogy azt is, hogy bár a tesztek 5 százalékos pozitivitási arányánál lehet kijelenteni, hogy kontroll alatt tartjuk a járványt, a tény az, hogy jelenleg ez az arány 20 százalék. De legalább csökkenő tendenciát mutat ez is. És az új esetek számát tekintve pedig mindenképpen túl vagyunk a harmadik járványhullám csúcsán.

Oroszi szerint ha minden fontos körülmény változatlan marad, akkor a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy lecsengés következik. Jól alakul az átoltottság, a szakember szerint „nem veszíthetjük el azonban az éberségünket, mert egy olyan új variáns terjedése, amely képes az eddig megszerzett immunitást valamennyire »kijátszani«️, hetek alatt átírhatja ezt a képet. Ezért fontos, hogy a lehető legalacsonyabb szintre szorítsuk a fertőzöttek számát és állandóan monitorozzuk a helyzetet.

Az esetleges negyedik hullámmal kapcsolatban a szakember úgy fogalmazott:

„folyamatosan készülünk rá, miközben azt reméljük, soha nem lesz negyedik hullám”.

Hogy milyen gyakran sikerül lejönni a járvány csúcsáról, az Oroszi szerint nagyban függ többek között az emberek viselkedésétől, szabályok betartásától is. „Ha a szabálykövetésük jelentősen romlik, akkor nagyon sokan kerülhetnek még súlyos állapotba, de ha egy darabig mindenki, még az oltottak is, viselik a maszkot, tartják a fizikai távolságot, akkor gyorsabban, kevesebb áldozat árán tudnánk lejönni a járvány csúcsról” – fogalmazott, de azt is hozzátette, a folyamatot lassítani fogja a korlátozó intézkedések feloldása.

„Azt gondolom, ha elég fegyelmezettek leszünk április–május folyamán, és az oltottak száma is kellően magas, akkor nyár elejére eljuthatunk a teljes nyitásig”

– mondta Oroszi, aki az iskolai nyitás kapcsán is elmondta a véleményét: szerinte a tanároknak a második oltás után legalább két hétig még maszkban kellene tanítaniuk a biztonság kedvéért. További részletek itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!