A bolgár miniszterelnök szerint 19,5 euróra nőtt a Pfizer-vakcinák ára

2021. április 12. – 13:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov szerint a Pfizer-vakcinák egységára a korábbi 12 euróról előbb 15,5 euróra nőtt, most pedig már 19,5 eurós (közel hétezer forint) áron kötnék meg a 2022-re és 2023-ra vonatkozó szerződéseket az Európai Unióval – írja az Euractiv.

Az Európai Bizottság tárgyalásokat folytat a Pfizerrel a vakcinák 2022-es és 2023-as szállításáról. Boriszov vasárnap jelentette be, hogy a diplomáciai erőfeszítései révén további 2,7 millió adag Pfizer-vakcinát sikerült biztosítania Bulgária számára, amelyet a következő két hónapban szállítanak le.

„A Pfizer 12 euró volt, majd 15,5 euró lett belőle. Most 900 millió oltóanyagra kötnek szerződést 19,5 eurós áron” – mondta Boriszov, és hozzátette, hogy 19,5 eurós áron a 900 millió adag vakcina majdnem 18 milliárd euróba fog kerülni. Szerinte a sok mutáció miatt elképzelhető, hogy még több oltásra is szükség lesz a jövőben. „Most a francia változattól félünk a legjobban. Tehát még sok változat fog megjelenni” – mondta.

Bojko Boriszov 2020. július 18-án, Brüsszelben – Fotó: STEPHANIE LECOCQ / POOL / AFP
Bojko Boriszov 2020. július 18-án, Brüsszelben – Fotó: STEPHANIE LECOCQ / POOL / AFP

Az Európai Bizottság az oltóanyaggyártó cégekkel kötött megállapodások értelmében eddig nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az oltóanyagok árát. Tavaly decemberben azonban Eva De Bleeker belga államtitkár a Twitteren megosztotta a kialkudott oltóanyagárakat, valamint a belga kormány által vásárolt adagok számát. Akkor vált ismertté, hogy az AstraZeneca oltása csak 1,78 euróba kerül, szemben a Pfizer–BioNTech 12 eurójával.

Boriszov ismert arról, hogy az uniós csúcstalálkozók után gyakran nyilvánosságra hoz olyan információkat, amelyeket amúgy bizalmasan kellene kezelni. Bulgária vakcinastratégiájával kapcsolatban az Euractiv januárban arról számolt be, hogy az ország mindent egy lapra tett fel, mivel az olcsóbb AstraZeneca-vakcinára építette az oltási stratégiáját, és nem használta fel a Pfizer–BioNTech és a Moderna kvótáit. Később Boriszov igazságosabb vakcinaelosztást követelt.

Pénteken írtunk arról, hogy az Európai Bizottság újabb 1,8 milliárd adag oltóanyag rendeléséről tárgyal a Pfizerrel. Egy keretszerződés első részeként 900 millió adag leszállításáról állapodnának meg, majd kötnének egy másik, opciós szerződést is, amely újabb 900 millió adag megvásárlásáról szólna. Brüsszel terve szerint az első szállítmányok még az idén érkeznének, a rendelések zöme pedig 2022-ben és 2023-ban futna be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!