Magyarország mégis segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában

2021. április 9. – 15:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország segít Szlovákiának az általa megrendelt, koronavírus elleni orosz oltóanyag bevizsgálásában – írja Szijjártó Péter bejelentése alapján az MTI.

Szlovákia azt kérte Magyarországtól, hogy segítsen az Oroszországból érkező oltóanyag bevizsgálásában, de a Szlovák Gyógyszerészeti Intézet szerint a magyar hatóságok szerződésekre hivatkozva nem adták ki a bevizsgálásból származó adatokat. Szijjártó szerint a kérésnek Magyarország mégis szívesen eleget tesz, hiszen rendelkezésre áll az ehhez szükséges tudás és a nemzetközileg akkreditált laboratóriumi kapacitás.

Igor Matovič szlovák politikus pénteken közzétett egy videót, melyben Orbán Viktor is megszólalt, a videóhoz mellékelt szöveg szerint pedig kiváló dologban sikerült megegyezni: a Szputnyik V vakcinát egy erre a célra minősített magyarországi laboratóriumban vizsgálják be az oltóanyag szlovákiai használatának érdekében.

A szlovák pénzügyminiszter hangsúlyozta, szörnyű hiba volt és több hetes késedelmet eredményezett, hogy a szlovák állami gyógyszerfelügyelet (SÚKL) Szlovákiában egy erre nem minősített laboratóriumot bízott meg a Szputnyik V vakcina tesztelésével. Persze lehet, hogy már késő, mert az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap szerződésszegés miatt visszakéri a Szlovákiába küldött vakcinákat. Erről bővebben ebben a cikkben olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!