Az enyhe koronavírus-fertőzés is okozhat hosszan tartó problémákat egy svéd tanulmány szerint

2021. április 8. – 11:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzés után nyolc hónappal tízből egy embernek volt olyan tartós problémája, amely elég súlyos volt ahhoz, hogy károsan befolyásolja társas kapcsolataiban, a munkában vagy otthon – közölte a Svéd Televízió (STV) egy kutatásra hivatkozva. A hírről az MTI számolt be.

Az említett kutatást a Danderydi Egyetemi Kórház és a Karolinska Intézet végezte, és részt vett benne a KTH Royal Institute of Technology, a SciLifeLab, az Uppsalai Egyetem és a Svéd Közegészségügyi Szolgálat. A tanulmányt a Journal of the American Medical Association című tudományos lapban mutatták be.

Az eredmények szerint a leggyakoribb tünetek az ízlelés és szaglás elvesztése, a hányinger és a légzési nehézségek, és négyből egy tünet több mint két hónapon át megmarad.

„Fontos, hogy az emberek tudják, hogy még az enyhe fertőzés is negatívan befolyásolhatja az életüket egy időre” – mondta Charlotte Thalin kutató szakorvos.

Ugyanakkor a svéd kórházak több mint 2000 alkalmazottjának bevonásával készült tanulmány nem talált az említetteken kívül olyan hosszú távú problémákat, amelyek szintén gyakoriak lennének.

„Szó esik szívdobogásérzetről, memóriazavarokról és hosszan tartó lázról enyhe Covid-19 esetén, de mi ilyet nem találtunk kutatásunk során” – mondta Thalin, hozzátéve, hogy az eltérés azzal is magyarázható, hogy a vizsgálatban részt vevők átlagéletkora viszonylag alacsony volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől