Akár hétdózisnyi oltóanyagot is ki lehet szedni egy ampullából egy finn nővér módszerével

2021. április 7. – 13:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddigi öt-hat helyett akár hétdózisnyi oltóanyagot is ki lehet szedni a Pfizer–BioNTech-vakcina egy-egy ampullájából, írja a Reuters. Egy finn nővér, Sari Roos módszerének köszönhetően így az eddigieknél is többen juthatnak hozzá a koronavírus elleni oltóanyaghoz.

Bár eredetileg a Pfizer csak ötdózisnyi oltóanyag felszívását javasolta egy-egy ampullából, az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta, hogy egy speciális tű és fecskendő alkalmazásával akár hat adagot is kinyerjenek az üvegcsékből.

Roos „buboréktrükkjéhez” viszont a Reuters beszámolója szerint nincs szükség speciális felszívó eszközökre: a nővér az oltótűvel felszív némi folyadékot az ampullából, majd azt visszaengedi az üvegbe, hogy így megszabaduljon a fecskendőben lévő levegőtől. Ezután felvesz egy dózisnyi oltófolyadékot és egy kevés steril levegőt a vakcina üvegcséjéből.

Ennek köszönhetően egy-egy ampullából a lehető legtöbb oltóanyagot fel tudják használni. A módszert már több nővér is alkalmazza Finnországban, és Dániában is hasonló módszerrel próbálnak minél több oltóanyagot kinyerni az ampullákból.

A technika persze nem egyszerű, és nem is működik minden egyes esetben – azonban így akár más vakcinák ampulláiból is több dózis nyerhető majd ki. A tíz dózisra kimért Moderna- és AstraZeneca-ampullákból akár 12 adagnyi oltóanyagot is fel lehetne venni a technikával.

„Képzeld el, hogy te is azok közé tartozol, akiket ma beoltottak Helsinkiben – de a módszer nélkül még várniuk kellett volna. Ezek az extra dózisok életeket mentenek”

– mondta Roos a Reutersnek.

Megkerestük a Pfizer magyarországi sajtóosztályát is, hogy hallottak-e már a finn módszerről, és hogy javasolnák-e a technika alkalmazását. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!