A nap végén megmaradt oltóanyagokra is lehet már jelentkezni Belgiumban

2021. április 6. – 21:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Belgiumban keddtől lehetett jelentkezni a fel nem használt, illetve a fiolákban a nap végén maradt koronavírus elleni oltóanyagokra, a várólistára néhány órán belül több mint 400 ezren regisztráltak országszerte – írja a La Libre Belgique.

A beszámoló szerint a qvax.be internetes felületet azért hozták létre, hogy a nap végén megmaradt koronavírus elleni oltóanyagokat mihamarabb felhasználják az oltásra várók között. Az oldalon néhány óra alatt több mint 400 ezren regisztráltak. A reggel nyolc óta elérhető honlap kezdetben nagyon leterhelt volt, akiknek sikerült a regisztráció, azokat telefonon, sms-ben vagy emailben értesítik, hogy mikor és melyik oltóponton várják oltásra. Ha valaki fél órán belül nem reagál a hívásra vagy értesítésre, akkor az oltás lehetőségét másvalakinek adják át.

A Qvax internetes felületen az ország egész területén, Flandriában és Vallóniában található oltópontokon megmaradt oltóanyagokra jelentkezhetnek a 18 éven felüliek. A brüsszeli régió saját internetes program létrehozásán dolgozik, a várólista tíz nap múlva lesz elérhető. „A rendszer nem a regisztráció sorrendje szerint működik. Az elosztás sorrendje a hatóságok által bevezetett szabályokat követi: mégpedig az életkor csökkenő sorrendjében” – magyarázta Frank Robben, az oltási kampány egyik vezetője.

A belga közegészségügyi intézet keddi tájékoztatása szerint az új fertőzöttek napi átlagos számát leszámítva minden más adat emelkedik Belgiumban, ütemük azonban csökkenést mutat. Az újonnan megfertőzöttek napi átlagos száma 4436, ami 6 százalékkal marad el az egy hete feljegyzett adatoktól.

A fertőzés szövődményeiben átlagosan 29,3 ember hal meg naponta, ami 4,4 százalékos emelkedést jelent heti viszonylatban. Jelenleg 2921 embert ápolnak kórházakban, intenzív ellátásban 832 beteg részesül. Lélegeztetőgépet 478 beteg esetében kell alkalmazni. A járvány kitörése óta 23 202-en haltak meg a Covid-19 betegség szövődményeiben Belgiumban. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!