A brit miniszterelnök jövő hétfőn óvatosan, de visszafordíthatatlanul megiszik egy korsó sört

2021. április 5. – 21:49

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy-Britanniában a korábbi tervek szerint április 12-én enyhíteni kezdenek a koronavírus-járvány miatti korlátozásokon. Egy hét múlva a boltok és a vendéglátóhelyek is kinyithatnak, jelentette be Boris Johnson miniszterelnök.

Boris Johnson a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtótájékoztatóján közölte: nincs olyan hazai járványügyi mutató, amely arra késztetné a kormányt, hogy eltérjen a korlátozások lépésenkénti feloldására kidolgozott menetrendtől.

Ennek alapján április 12-én, jövő hétfőn kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek, és nyitvatartási időkorlátozás nélkül azok a vendéglátóhelyek – éttermek, pubok –, amelyeknek van lehetőségük szabadtéri felszolgálásra.

Cidert iszik, és sört prédikál, Boris Johnson egy pubban még a korlátozások előttFotó: Dan Kitwood/AFP
Cidert iszik, és sört prédikál, Boris Johnson egy pubban még a korlátozások előttFotó: Dan Kitwood/AFP

Johnson azt mondta: jövő hétfőn ő is elmegy egy pubba és „óvatosan, de visszafordíthatatlanul” lehajt egy korsó sört. Az „óvatos, de visszafordíthatatlan” a nyitási menetrend hivatalos kifejezésévé vált, ezért citálta ezt a miniszterelnök.


Jövő hétfőn kinyithatnak a személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, köztük a fodrászatok, a szépségszalonok, az edzőtermek, valamint a közösségi létesítmények, például a könyvtárak is. Ismét fogadhatnak látogatókat az állatkertek, a szabadidőparkok, az autós mozik, emellett lehetővé válik a belső turizmus Angliában önellátásra berendezkedett szálláshelyek igénybevételével.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a külföldi turizmus mikor indulhat majd be. A legoptimistább becslések szerint május 17-étől lehet majd külföldre utazni Nagy-Britanniából, de ezt más országok járványhelyzete is felülírhatja.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti ismertetése szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig csaknem 31,6 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát, a második adagból több mint 5,4 millióan részesültek. A brit kormány célkitűzése az, hogy július végéig a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – megkapja az oltás első dózisát.

A szaktárca hétfői adatai szerint az elmúlt 24 órában 26-an, az utóbbi hét napban 248-an haltak meg Covid-19 betegségben. A heti halálozási szám 44 százalékkal csökkent az előző egyhetes időszakhoz képest. A nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzése idején voltak olyan időszakok, amikor naponta több mint 1300-an haltak meg Covid-19-ben.
l.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!