Védőmaszk nélkül tüntetett tízezer ember Stuttgartban, újságírókat is megtámadtak

2021. április 4. – 09:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint tízezren tiltakoztak szombaton – jórészt védőmaszk nélkül – szombaton a délnyugat németországi Stuttgartban a járványkorlátozások ellen – közölte a német rendőrség.

Az MTI beszámolója szerint a stuttgarti hatóságok előzetesen arra figyelmeztettek, hogy feloszlatják a demonstrációt, amennyiben résztvevők nem tartják be a koronavírus-járvány idején kötelező előírásokat, de a tiltakozás helyszínére vezényelt több száz rendőr nem avatkozott be.

A tüntetés jórészt békésen zajlott, bár a Bild arról számolt be, hogy a felvonulók többször kövekkel dobálták meg a rendőröket. Sven Metis, a stuttgarti rendőrség szóvivője arról beszélt, hogy a baden-württembergi járványügyi előírások nem korlátozzák a gyülekezés szabadságát. Clemens Maiert polgármester pedig azt mondta, hogy több ezer szabálysértés történt a tüntetés idején, és mindenki pénzbüntetésre számíthat, aki nem viselt maszkot, vagy nem tartotta be az előírt távolságot.

A tiltakozók a Querdenken mozgalom felhívására vonultak ki a stuttgarti utcákra. A Querdenken egy lazán szerveződő mozgalom Németországban, amelynek tagjai tagadják a koronavírus létét vagy a járvány súlyosságát, azzal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket terjesztenek, oltásellenesek, és az elmúlt időszakban többször tüntettek a járványügyi korlátozások ellen. Szerintük a lezárások sokkal nagyobb kárt okoznak, mint a járvány.

A Deutsche Welle német közszolgálati médium értesülései szerint a rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki a gyanú szerint megvert egy tévériportert, egy tévéstáb pedig kénytelen volt befejezni az élő adást, mert kövekkel kezdték dobálni őket. A tüntetésen felszólalók közül többen élesen bírálták a médiát, mert szerintük nem megfelelően mutatja be a járvánnyal kapcsolatos történéseket. A német újságírók szakszervezetének vezetője, Frank Überall a rendőrséget bírálta, mert szerinte nem tettek semmit kollégái védelme érdekében.

Ezek a felvételek a szombati tüntetésen készültek:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!