Radikális változás lesz a gyárban, ahol emberi hiba miatt 15 millió adag koronavírus-vakcina ment tönkre

2021. április 04. – 07:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai kormány úgy döntött szombaton, hogy kizárólag a Johnson&Johnson (J&J) vállalat koronavírus elleni oltóanyagát fogják előállítani abban a baltimore-i gyógyszergyárban, ahol 15 millió adag ment veszendőbe ebből a vakcinából, miután emberi hiba miatt összecserélték az alapanyagát az AstraZeneca alapanyagával.

Az Emergent BioSolution gyógyszergyár baltimore-i üzemében április elsején derült fény az alapanyag felcserélésére, miután a J&J egyik szállítmánya fennakadt a minőségellenőrzésen.

Az Emergent BioSolution gyógyszergyár baltimore-i üzeme – forrás: AFP

A washingtoni szövetségi kormány tartott attól, hogy az incidens miatt megcsappan a két oltóanyag iránti bizalom, ezért úgy döntött, hogy ezentúl csak az amerikai J&J oltóanyagát fogják ott előállítani. A brit-svéd AstraZeneca vállalat tárgyal az amerikai kormánnyal új gyártókapacitások kereséséről.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett vakcinával ellentétben a J&J oltóanyaga egyetlen dózisból áll, és ezt engedélyezték harmadikként vészhelyzeti alkalmazásra az Egyesült Államokban. Az AstraZeneca oltóanyaga egyelőre nem kapta meg az engedélyt, írja az MTI.