Színkódok alapján szabályoznák a külföldre utazást Nagy-Britanniában

2021. április 4. – 07:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közlekedési lámpákhoz hasonló, színkódos rendszer bevezetését tervezi a brit kormány annak meghatározására, hogy a koronavírus-járvány miatt jelenleg tiltott külföldi utazások újbóli engedélyezése után a britek mely országokat kereshetik fel úgy, hogy hazatérésük után nem kell karanténba vonulniuk.

Az MTI beszámolója szerint a brit kormány vörös, sárga és zöld kategóriákat készül megállapítani, annak megfelelően, hogy az egyes országokban milyenek a koronavírus-fertőzöttségi és az oltási mutatók.

  • A vörös és a sárga kategóriába sorolt országokból Nagy-Britanniába visszatérőknek karanténhotelekben, illetve otthoni elkülönítésben kell tölteniük tíz napot.
  • A zöld kategóriás országokból hazatérő utazóknak a hazaérkezés után nem lenne kötelező a karantén.

A „vörös lista” egyébként most is létezik: a brit kormány azokat az országokat sorolja ebbe a kategóriába, amelyekben elterjedtek a koronavírus különböző, a szakértők szerint aggodalomra okot adó variánsai. Ezekből az országokból tartózkodási jogosultság nélküli külföldiek nem léphetnek be Nagy-Britanniába, és az ebből az országcsoportból hazatérő briteknek, illetve Nagy-Britanniában élő külföldieknek is kijelölt, őrzött szállodákban kell eltölteniük tíz napot, saját költségükön.

A tervezett új színkódos rendszer a londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a vörös kategóriába sorolt országok esetében fenntartaná ezt az előírást. A sárga színkóddal ellátott országokból hazatérők otthonaikban is eltölthetik a tíznapos karantént.

A britek a kidolgozott nyitási stratégiájuk alapján legkorábban május 17-től engedélyezik a turisztikai célú külföldi utazásokat. A kormány külön munkacsoportja azonban még jóval a lehetséges időpont előtt megvizsgálja az utazások újbóli engedélyezésének lehetőségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!