Szolidaritási vakcinát osztanak szét az uniós tagállamok

2021. április 2. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai uniós tagországok zöme megegyezett csütörtökön abban, hogy a lélekszámarányosan járó Pfizer/BioNTech-vakcinákból közel hárommillió adagot szolidaritásból szétoszt a koronavírus-járvány miatt „leginkább rászoruló” országok között; három tagállam – Ausztria, Csehország és Szlovénia – elutasította az egyezséget, írja az MTI.

Az Európai Unió által lekötött vakcinákat mindig lélekszámarányosan osztják szét a 27 tagország között. Az unió 19 tagállamának nagykövetei azonban megállapodtak abban, hogy módosítják a kvótarendszert az év második negyedévében érkező, tízmillió adag Pfizer/BioNTech-vakcina esetében, amelyet a harmadik negyedévre lekötött százmilliós szállítmányból előre kap meg az Európai Unió.

A tízmillióból 2,85 millió úgynevezett „szolidaritási vakcinát” elosztják az öt ország – Bulgária, Horvátország, Észtország, Lettország és Szlovákia – között, amelyeknek legnagyobb szükségük van az oltóanyagra. Emellett ezek az országok megkapják a lélekszámarányosan is járó részt.

Az újraelosztási mechanizmusban részt vevő országok – Belgium, Ciprus, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Luxembourg, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország és Svédország – így kevesebb, 6,66 millió adagot kapnak. A legnépesebb uniós tagország, Németország például 1,8 millió helyett 1,3 milliót.

Három uniós ország, Ausztria, Csehország és Szlovénia elutasította a megállapodást, ezért számukra a lélekszámarányosan járó mennyiség nem változik. Ausztria Csehország iránti szolidaritásból utasította el az egyezséget, szerinte a cseheknek is több oltóanyagra van szüksége, hogy megbirkózzon a súlyos járvánnyal.

A horvát miniszterelnök közleményében azt írta, ezzel Horvátország 747 ezer dózist kap pótlólagosan. Az észt miniszterelnök szerint ők pedig 62 ezer extra adagot kapnak a Pfizer/BioNTech-vakcinákból.

Ahogy egyre többféle koronavírus elleni vakcina kap engedélyt Magyarországon, az oltásra jelentkezők is egyre több különböző gyártmányból választhatnak. A kínálat bővülésével azonban egyre nehezebb követni, hogy mi a különbség a vakcinák között. Ebben a cikkben röviden, tömören összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell az itthon felhasználható vakcinákról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!