A járványban lemondott a világ a gettók népéről, ez emberiségellenes bűncselekmény

2021. április 2. – 06:52

Másolás

Vágólapra másolva

„Az emberek úgy hullanak, mint a legyek” – mondja Horváth Aladár roma polgárjogi vezető a cigányok között arató koronavírusról. A Reuters riportja szerint a cigányok között brutálisan pusztít a járvány, oltásra viszont csak nagyon kevesen regisztráltak.

A magyarországi roma közösség segítségért könyörög a koronavírus válsághelyzetben – állítja a Reuters riportja. A nemzetközi hírügynökség szerint sok cigány családban egymás után szedi áldozatait a járvány, az emberek pedig nem bíznak a hatóságokban. Mint az anyag is kiemeli, adatok nem igazán állnak rendelkezésre, ezért személyes beszámolókra hagyatkoztak, tucatnyi romával készítettek interjúkat.

A nevesítettek között van Horváth Aladár, a rendszerváltás óta meghatározó roma polgárjogi vezető, a magyarországi Roma Parlament elnöke. A Reuters beszámol róla, hogy Horváth a telefonos interjú során könnyekben tört ki, mert alig egy órával korábban tudta meg, hogy meghalt a járványban a 35 éves unokaöccse. „Az embereink úgy hullanak, mint a legyek” – mondta a roma aktivista.

A Narancs is megkérdezte Horváth Aladárt, aki a lapnak arról beszélt, hogy a szegénygettókban nincs pénz gyógyszerre, de még tisztálkodási lehetőségeik sincsenek. A hozzá eljutó hírek alapján a roma közösségen belül a kisvárosokban, a fővárosban és a gettótelepüléseken is végigsöpört a vírus – hangsúlyozta.

„Lemondott a világ a gettók népéről. A legszegényebbekről, ami emberiségellenes bűncselekmény”

A Roma Parlament néhány másik roma szervezettel együtt még tavaly javaslatokat tett a megelőző intézkedésekre. Horváth politikai okoknak tulajdonítja, hogy ezek a megbeszélések megszakadtak a kormány képviselőivel: szerinte ez annak köszönhető, hogy bírálta Orbán Viktort.

Ideiglenesen kihelyezett víztartály a miskolci Lyukó-völgyben. Fotó: MTI/Vajda János
Ideiglenesen kihelyezett víztartály a miskolci Lyukó-völgyben. Fotó: MTI/Vajda János

A Reutersnek Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a roma közösségeknek maguknak is kezdeményezőnek kell lenniük, de az átoltottságot növelni fogja, ha a fiatalabb korosztályokhoz is elér a tömeges oltás (a cigány népesség átlagéletkora jóval alacsonyabb az országoshoz képest). A vakcinációt azonban súlyosan akadályozhatja, hogy bizalmatlanság, információhiány, orvosok hiányában csak kevesen regisztráltak az oltásokra. Erről sincsenek igazán friss adatok: a Reuters a Pécsi Tudományegyetem cigány származású biológusprofesszorát, Kiss Zsuzsannát idézi, akinek a januári kérdőíves felmérése szerint a cigányság alig 9 százaléka akarta beoltatni magát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!