Rendesen visszavetette a nők helyzetének javulását a világjárvány

2021. március 31. – 06:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egy teljes nemzedékkel veti vissza a koronavírus-járvány a férfiak és nők közötti egyenlőség eléréséhez szükséges időt – állapította meg az MTI szerint a legfrissebb jelentésében a davosi Világgazdasági Fórum (WEF).

A szerda hajnalban közzétett tanulmány szerint országonként nagyok az eltérések, de a jelenlegi helyzetben a WEF számításai szerint 135,5 év kell majd ahhoz, hogy a férfiak és a nők társadalmilag (gazdasági, politikai, egészségügyi vagy oktatási téren) egyenlőkké váljanak. A WEF jelentésének 15. kiadása szerint

ez 36 évvel több, mint a járvány előtt volt.

„A járvány alapvető hatással volt a férfiak és a nők közötti egyenlőségre a munkahelyeken és a családokban egyaránt, többévnyi haladás veszett oda” – mondta Saadiya Zahidi, a WEF végrehajtó bizottságának tagja.

A WEF kiemeli, hogy a világjárvány miatt több nő veszítette el az állását, mert a nők felülreprezentáltak azokban a szektorokban, amelyekre gazdasági szempontból különösen rosszul hatott a pandémia. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatai szerint a nőknek 5, a férfiaknak 3,9 százaléka veszítette el állását a járvány miatt.

A jelentés ranglistát is felállít a világ országairól, amely szerint továbbra is Izland áll a legközelebb a nemek közötti egyenlőség terén, amelyet Finnország, Norvégia, Új-Zéland és Svédország követ.

Magyarország a WEF globális rangsora szerint 156 ország közül csak a 99. (ezt az MTI egyébként nem említi).

De a kelet-európai és közép-ázsiai régió 26 országa közül is csak a 22. helyen szerepel hazánk, vagyis régiós szinten a sereghajtók közé tartozunk a nemi egyenlőség szempontjából. Magyarország a nők gazdasági lehetőségei és részvétele terén a 86., oktatás terén a 72. helyen, politikai lehetőségek terén pedig a 124. helyen szerepel a globális rangsorban.

A járvány emellett korábban nem látott szintre fokozta a nők terheit, erről itt is írtunk korábban >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!