Olaszországban mostantól felfüggesztik azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem oltatják be magukat

2021. március 31. – 23:17

frissítve

Olaszországban mostantól felfüggesztik azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem oltatják be magukat
Fotó: Stefano Guidi/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán tartott kormányülést az olasz parlament, ahol amellett, hogy a szigorú korlátozásokat április végéig hatályban hagyják, arról is rendeletet hoztak, hogy az egészségügyben dolgozóknak kötelezővé teszik az oltás beadatását. Ezt azzal indokoltak, hogy így megvédenék a betegeket és megpróbálnák visszaszorítani az oltásellenes hangokat az országban, írja a Reuters.

Olaszországban erős oltásellenesség van, több olyan csoport is létrejött a kórházakban, akik nem hajlandók koronavírus elleni oltást beadatni maguknak, miután az egészségügyi dolgozók is megtagadták azt. Ez országszerte nagy felháborodást váltott ki, ugyanis Olaszországban már 109 000 halálos áldozata van a járványnak.

Mario Draghi miniszterelnök kabinetje szerdán fogadta el a rendeletet, ami szerint az egészségügyi dolgozóknak, köztük a gyógyszerészeknek is be kell oltatniuk magukat, és ha ezt nem teszik, az év hátralevő részére felfüggesztik őket a munkavégzés alól és fizetést sem kapnak.

A kormánykritikus hangok szerint megkérdőjelezhető, hogy a kormány csak bizonyos munkavállalói kategóriához tartozókat kényszerít az oltásra.

A rendelet emellett jogi védelmet is biztosít azoknak, akik beoltatják magukat. Ezt az intézkedést az orvosok és az ápolónők követelték, miután egy orvos ellen nyomozást indítottak emberölés vádjával Szicíliában, aki meghalt, miután megkapta az oltását.

Olaszország, ahol az oltási kampányt az Európai Unió más országait is érintő ellátási problémák akadályozzák, ígéretet tett arra, hogy áprilisban a jelenlegi 230 000-ről el fogja érni a napi 500 000 beoltottat.

A 60 millió fős országban december vége óta eddig körülbelül 10 millió oltást adtak be, ebből 3,1 millióan már mindkét adagot megkapták. A fertőzések és halálesetek száma az elmúlt hónapban ugrott meg, ekkor az olasz kormány szigorúbb intézkedéseket vezetett be, narancssárga illetve vörös zónákra osztotta az országot, és szabályozta például a húsvéti hosszúhétvégén a családlátogatást.

A szerdai rendelet szerint mindenhol a szigorúbb, vörös vagy narancssárga zónák maradnak április 30-ig. Ez azt jelenti, hogy az éttermek, bárok és edzőtermek továbbra is zárva maradnak, és a regionális utazások nagy részét továbbra is tiltják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!