A hétvégén és az ünnepek alatt is mindenki hozzájuthat a Favipiravirhoz – a fontosabb szabályok

2021. március 31. – 15:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírusos betegek kezelésében hatásos az időben megkezdett Favipiravir terápia – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A készítménytől a tünetek megjelenésétől számított maximum 5-7 napig lehet jótékony hatást várni, amivel megelőzhető a súlyosabb tünetek kialakulása. A minisztérium szerint a gyógyszerhez a hétvégén és az ünnepnapokon is bárki hozzájuthat.

A fontosabb szabályok:

  • A Favipiravirt a háziorvosokon kívül már (a hétvégi vagy éjszakai) alapellátási ügyeletben, a Covid-ambulanciákon dolgozó orvosok, illetve minden olyan orvos felírhatja, aki a járványügyi ellátásban gyógyít. Korábban csak a háziorvosok írhattak receptet, de ők a hétvégén sokszor nem voltak elérhetőek.
  • A gyógyszerhez már nem kell pozitív tesztet felmutatni. A koronavírusos tüneteket mutató, nagy valószínűséggel megfertőződött betegek esetében is elkezdődhet a kezelés.
  • A gyógyszer ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban, illetve a Covid-ambulanciákon.
  • A betegeket tájékoztatni kell a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek potenciális magzat- és májkárosító hatásáról, és kötelező a beteg beleegyező nyilatkozatának kitöltése.
  • A gyógyszerátvétel nem indokolhatja az otthoni karanténkötelezettség megszegését. A koronavírusos beteg ne személyesen keressék fel az orvosukat és a gyógyszertárakat, mert ez jelentős egészségügyi kockázattal jár. A gyógyszer kiváltásához elég bemondani a patikában a beteg taj-számát.
  • A favipiravir-kezelés közben a betegek folyamatosan tájékoztassák a háziorvosukat az állapotukról.


Március 29-éig az orvosok 62 033 doboz favipiravirt rendeltek. A Meditopnak és az Egisnek köszönhetően Magyarország favipiravir-ellátása hazai forrásokból folyamatosan pótolható, nem függ a külföldi gyógyszerbeszerzésektől.

A favipiravirt eredetileg az influenza kezelésére fejlesztették ki Japánban. Azelőtt érdemes alkalmazni, amíg nem jelennek meg a súlyos tüdőelváltozások. A gyógyszer trükkje az, hogy a vírus önsokszorozó folyamatát gátolja meg, hamis építőanyagként belépve a folyamatba, elrontja a másolást, így kevesebb sejt tud megfertőződni. További részletek ebben a cikkünkben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!