Állatoknak fejlesztettek ki koronavírus elleni vakcinát Oroszországban

2021. március 31. – 14:13

Állatoknak fejlesztettek ki koronavírus elleni vakcinát Oroszországban
A Carnivac-Cov beadása egy nyúlnak – Fotó: Vet and Life News and Media Webs / Sputnik via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Állatok számára kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát jegyeztek be Oroszországban, írja az MTI az orosz agrárfelügyelet közlése alapján.

Az oltóanyag a Carnivac-Cov elnevezést kapta. A hatóságok szerint ez az első, új koronavírus-fertőzés elleni állatvakcina a világon. A vakcinát az orosz Szövetségi Állategészségvédelmi Központ szakemberei fejlesztették ki, és októberben kezdték meg klinikai tesztelését. A tudósok szerint mellékhatása nem volt.

Konsztantyin Szavenkov, az agrárfelügyelet helyettes vezetője azt mondta, az oltást kutyán, macskán, sarki és vörös rókán, nyércen, illetve egyéb állatokon is kipróbálták. A vizsgálatok alapján a vakcina ártalmatlannak bizonyult, az állatoknál erős immunogén aktivitást váltott ki.

A helyettes vezető szerint 100%-ban kifejlődtek az állatokban a vírus elleni antitestek az oltástól.

Szavenkov hozzátette, a jelenlegi vizsgálatok szerint a vakcina minimum fél évig hatékony. A vakcina tömeggyártása áprilisban indulhat be, megvásárlása iránt eddig Görögországból, Ausztráliából, Lengyelországból, Kanadából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból érkezett érdeklődés.

Szavenkov szerint az új vakcina gátolhatja a vírus mutációját is. A Szputnyik-V-t kifejlesztő intézet igazgatója, Alekszandr Gincburg korábban arról beszélt, hogy

„amikor egy év alatt eljutunk odáig, hogy jó vakcinákkal megóvjuk az emberiséget, abban a pillanatban meg fognak fertőződni a háziállatok, a kedvencektől pedig senki sem szándékozik megszabadulni. Ezért ennek a kórokozónak a gócai folyamatosan jelen lesznek, és fejlődni fognak körülöttünk”

Az Állategészségügyi Világszervezet korábban megállapította, hogy több állatfaj is fogékony a koronavírusra. Ahogy arról korábban írtunk, San Diegóban például két gorilla kapta el a vírust. A WHO alapján egyelőre tudományosan nem bizonyított, hogy az új koronavírusos fertőzés állatról emberre terjedne.

Ahogy arról korábban írtunk, nyérceknek kezdett fejleszteni koronavírus elleni oltást több amerikai cég is, miután kiderült, hogy ezek az állatok egyrészt képesek elkapni a fertőzést, másrészt annak mutálódott változatával is képesek visszafertőzni az embereket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!