Görögország minden beoltott szerbet beenged nyáron, mindegy, mivel oltották

2021. március 29. – 20:40

frissítve

Görögország minden beoltott szerbet beenged nyáron, mindegy, mivel oltották
Macska pihen az Akropoliszon – Fotó: Dimitris Lampropoulos / Nurphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Görögország minden oltási igazolást elfogad majd, amit Szerbiában állítanak ki – írja az Ekathimerini. Ez azt jelenti, hogy nem csak az léphet majd be Görögországba, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinát kapta meg.

Emellett az oltatlanoknak elég lesz egy negatív PCR teszt, vagy egy igazolás, amit a szerb hatóságok állítanak ki, és ami szerint az illető átesett már a fertőzésen.

A két ország turizmusért felelős miniszterei hétfőn egyeztettek Belgrádban. A görög kormány azt vizsgálja, hogy meg tudja-e nyitni Szerbia felé a határait még húsvét előtt így, hogy már legalább 1,5 millióan kapták meg az első adagot valamelyik oltásból, és áprilisban legalább ugyanennyi adagot szeretnének beadni.

Görögország gazdaságának kiemelten fontos a turizmus, a járvány sokak megélhetését veszélyezteti. A kormány ezért igyekszik azt kommunikálni, hogy nyárra kinyitnak – annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben egyre nő a napi új regisztrált esetek száma.

A Worldometers szerint már összesen 255 755-en kapták el a koronavírust és 7945-en haltak bele a szövődményekbe.

Litvánia például nem lesz ilyen megengedő: az Európai Bizottság nemrég azt javasolta, hogy a tagállamok önállóan dönthessék el, hogy beengedik-e az EMA által nem elfogadott vakcinákkal beoltottakat, Litvánia pedig egyértelműen nem akarja.

Szerintük az EU-s vakcinaútlevélbe csak az EMA-engedélyes oltóanyagoknak lenne szabad bekerülniük. Ezzel az európai ügynökségek tekintélyét és a beléjük vetett bizalmat akarják növelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!