Egyre többen költöznek a Balatonhoz a járvány kitörése óta

2021. március 29. – 09:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány kitörése óta nőtt az állandó lakosok száma a Balaton partján, van olyan település, ahol 5-7 százalékkal is többen laknak, mint egy évvel korábban – írja a Népszava.

Az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a kereslet a balatoni ingatlanok iránt. Leginkább a nagyvárosokból akarnak a tóhoz közeli településekre költözni, és legtöbben csak ideiglenes otthonnak szánják a megvásárolt nyaralót, de a Belügyminisztérium lakossági statisztikája szerint sokan véglegesen költöztek valamelyik Balaton-parti településre.

Az adatok azt mutatják, hogy a Balaton délnyugati medencéjében, az északkeleti, Veszprém-közeli falvakban, valamint Badacsony környékén nőtt a leginkább a népesség: a három legfelkapottabb településnek Örvényes, Felsőörs és Balatonmáriafürdő számított, de arányaiban Ábrahámhegyen, Aszófőn, Balatonrendesen, Balatonedericsen, Alsóörsön, Balatonberényben és Balatonkeresztúron is több mint 3 százalékkal emelkedett tavaly januárja óta az állandó lakosok száma.

A Somogy megyei Balatonmáriafürdőn már 844-en laknak állandó jelleggel, ami 6,7 százalékos növekedést jelent az elmúlt évhez képest. A Veszprém megyei Felsőörsön 7,3, Örvényesen pedig 7,8 százalékkal nőtt az állandó lakosok száma.

A Belügyminisztérium statisztikája alapján összesen több mint ezer fővel, 0,7 százalékkal nőtt a 45 Balaton-parti település népessége, ami elsőre nem tűnik soknak, de a tóparti települések lakossága eddig az országos átlagnál is gyorsabban öregedett és fogyott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!