Újra hódít a „laborból szökött vírus” teória

2021. március 27. – 11:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy port vert fel az amerikai médiában, majd gyorsan körbejárta a teljes világsajtót is a hír, hogy Robert Redfield, az amerikai járványügyi hivatal, a CDC volt igazgatója arról beszélt egy interjúban, hogy a koronavírus szerinte egy kínai laborból szökött meg. Ez az elmélet többször felmerült már a járvány kitörése óta, általában erős politikai színezettel, Kínát okolva az egész katasztrofális helyzetért, amivel a világnak szembe kell néznie.

Mivel Redfield egykori pozíciója komoly tekintélyt és hitelességet ad a szavainak, a nyilatkozat elég nagy visszhangot kapott, sokan igazolva látták vele a jóval vadabb teóriák (biológiai fegyver, népirtás, Bill Gates, 5G) alapjait is, mondván, eddig elhallgattatták a CDC-vezetőt, de most „kitálalt az igazságról”.

Redfield a CNN-nek adott interjújában melegítette fel a teóriát, hangsúlyozva, hogy ez csak az ő magánvéleménye.

„Ez csak az én nézőpontom. Csupán egy vélemény. Most már lehet saját véleményem”

– mondta az interjúban, az utolsó mondattal valószínűleg arra célozva, hogy amíg az ország vezető járványügyi tisztviselői közé tartozott, nem hangoztathatta a különvéleményét, ami szembe megy a világ szakértőinek nagy többségével. Redfieldet egyébként Donald Trump nevezte ki a CDC élére 2018-ban, és az elnöksége végével távozott is a pozícióból, jelenleg Maryland állam kormányzójának járványügyi tanácsadójaként dolgozik.

Robert Redfield – Fotó: POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Robert Redfield – Fotó: POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Redfield azt is kiemelte, hogy nincsen bizonyítéka a vírus laboratóriumi eredetére, az elméletét arra alapozza, hogy egy állatról emberre átugró vírusnak több időre lenne szüksége, hogy adaptálódjon az új környezethez, mielőtt elkezd terjedni az emberek között. A koronavírus túl gyorsan és túl hatékonyan kezdett el fertőzni az emberi populációban – állítja. Erre pedig azt látja a legvalószínűbb magyarázatnak, hogy egy laborban volt lehetősége és ideje a vírusnak az emberi környezethez alkalmazkodni, aztán valamilyen emberi hiba, figyelmetlenség következtében megfertőzhetett valakit a személyzetből, és így jutott ki a külvilágba. Arra Redfield láthatóan különösen odafigyelt, hogy itt hangsúlyozza, semmilyen szándékosságot nem feltételez ebben a kínaiak részéről.

De mit mondanak más szakértők?

Az ügyben megszólalt a WHO is, aminek szakértői épp a múlt hónapban készültek el egy nagy, összefoglaló kutatással a vírus eredetéről, amiben arra jutottak, hogy minden bizonyíték arra utal, hogy nagyon nagy valószínűséggel természetes mutáció eredménye a koronavírus. A tanulmányuk a közeljövőben lesz nyilvános. A kutatók nagy része teljesen kizárja a vírus laboratóriumi eredetét, de aki nem, azok is általában azt mondják, ez is egy lehetőség, de nagyon-nagyon kicsi a valószínűsége.

Anthony Fauci, aki már Trump elnöksége alatt is az elnök járványügyi főtanácsadója volt (igaz, Trump nem sűrűn fogadta meg a tanácsait), és most Biden alatt is az, a Fehér Ház hivatalos Covid-csapatának sajtótájékoztatóján reagált Redfield nyilatkozatára. Ő is azt hangsúlyozta, hogy a volt CDC-vezető csak a véleményét fejezte ki, mindenféle bizonyíték nélkül:

„Több magyarázat is lehet arra, hogyan adaptálódott a koronavírus az emberi környezethez, és hogyan lett ennyire hatékony a terjedése. Az egyik ilyen lehetőség a laboratóriumi eredet. A másik – és ezt sokkal-sokkal valószínűbbnek tartja a szakértők túlnyomó többsége –, hogy a vírus észrevétlenül terjedt Kínában heteken át, vagy talán egy hónapnál is tovább, és ezalatt alkalmazkodott az emberekhez, mielőtt még egyáltalán klinikai vizsgálatokkal felfedezték volna.”

Rochelle Walensky, a CDC mostani igazgatója, Redfield utódja többszöri kérdésre sem akart semmit hozzátenni Fauci szavaihoz a sajtótájékoztatón.

A járvány kitörése óta Amerikában jellemzően konzervatív médiaszemélyiségek, republikánus politikusok, illetve Trump közvetlen munkatársai hangoztatták a vírus lehetséges laboratóriumi eredetét. Ebbe a sorba illeszkedik a Trump által CDC-vezetővé kinevezett Redfield is. Bizonyítékot erre a teóriára sosem sikerült felmutatni – míg a természetes mutáció elméletét egy sor genetikai vizsgálat támasztja alá –, de mivel az egész járványért Kínára tolta a felelősséget, a nyugati közvéleményben elég népszerű a mai napig. Még emlékezhetünk rá, pár hete a magyar sajtón is végigszaladt egy témába vágó – és mint kiderült, elég sok sebből vérző – „szenzációs leleplezés”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!