Szigorú intézkedések után javulnak a számok Csehországban és Szlovákiában

2021. március 27. – 10:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Érdemi lazításokra még nem lehet számítani, de a németek kedvezőbb besorolást adtak a cseheknek, a szlovákoknál pedig járásonként változó a szabályozás.

Csehország és Szlovákia (és velük együtt Magyarország) nagyon magas 100 ezer főre jutó halálozási aránnyal rendelkezik. Csehországban ez a szám 240, nálunk 197, Szlovákiában 171. Az adatok itt érhetők el, a „deaths / 100 k pop” fülre kell értük kattintani a táblázatban.

A cseh és a szlovák lakosság azért már kisebb jó híreknek is örülhet, vagyis kedvezőbb számoknak és az intézkedések egy része olykor már nem a szigorítás, hanem a lazítás irányába hat.

Csehországban pénteken 7654 új igazolt fertőzést mutattak ki, ami több mint kétezerrel kevesebb, mint egy hete. A kórházakban kezeltek száma (7858 beteg), illetve a súlyos állapotú kezelt (1845) s már alacsonyabb adat, mint az elmúlt napokban – írja az MTI.

Bár továbbra is nagyon rossz a helyzet Csehországban, de a járványhelyzet fokozatosan javul. Ennek tudható be, hogy Németország vasárnaptól az alacsonyabb veszélyeztetettségű országok közé sorolta keleti szomszédját, s könnyítette a csehekre vonatkozó beutazási szabályokat.

Ennek sokan örültek, mert „békeidben” naponta több tízezer cseh jár át dolgozni Németországba. Csehországban március 28-ig szükségállapot van érvényben, amelyet a parlament pénteki döntése alapján a kormány vasárnap április 11-ig meghosszabbít.

A szigorú óvintézkedéseken, köztük a lakosság szabad mozgásának korlátozásán azonban a kormány csak a húsvéti ünnepek után szándékszik enyhíteni.

Szlovákiában eközben az Új Szó összesítése szerint 60-nal nőtt a halálesetek száma (összesen 9353), tegnap 1272 új fertőzöttet igazoltak (összesen már 355454). Szlovákia hatalmas tesztelő, itt az elvégzett teszteket is közlik a lapok.

Az ország kialakított egy összetett algoritmust, a covid-automatát, amely járásonként meghatározza a szükséges intézkedéseket. Vannak fekete (legrosszabb), bordó és piros (legenyhébb) régiók. Mint felvidéki forrásunk elmesélte, most éppen északon a legrosszabb a helyzet, korábban pont délen volt, Pozsonyban közepes.

Ezek a színek különböző paraméterek alapján (antigén tesztek, PCR-tesztek eredményei, kórházban levők ) alapján határozódnak meg, és a járások a besorolásuk alapján követelnek meg az emberektől negatív teszteket (7, vagy 14 napnál nem régebbit), ez határozza meg azt is, hogy

  • miképpen lehetnek nyitva az iskolák,
  • a boltok,
  • hány emberrel lehet esküvőt,
  • vagy temetést rendezni.

A 110 ezer fős komáromi most bordó besorolású, az általános iskolák már nyithatnak, de az utcára lépéshez továbbra is 7 napnál nem régebbi negatív teszt szükséges, és az adott település vezetője ennél szigorúbb szabályokat is előírhat.

A különböző korlátozások, maszkhasználat, fertőtlenítőhasználat, bolti limitek ellenőrzése meghaladja a közegészségügy és a rendőrség kapacitásait, így az önkormányzatok és a boltok sok idős embert is felvettek biztonsági embernek. Ők ugyan valóban kint őgyelegnek a boltok előtt, de finoman szólva sem a legképzettebb és a legmotiváltabb ellenőrzéseket folytatják.

A sporteseményekkel kapcsolatban is voltak lazítási terv, de mivel éppen összedől a szlovák kormány, ez most úgy tűnik, hogy egyelőre elmarad

.

Kövess minket Facebookon is!