Magyarországon 1500-zal kevesebben halhatnak meg a légszennyezés csökkenése miatt, Európában 38 ezerrel

2021. március 26. – 13:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány miatt csökkent a légszennyezés Európában, és az utóbbi időben egyre több megújuló energiaforrást használunk. Így a légszennyezés (ami egy tanulmány szerint minden ötödik ember haláláért felelős) is csökken. A CREA (Centre for Resarch on Energy and Clean Air – Energia- és tiszta levegő ügyi kutatóközpont) kutatása alapján tavaly 38 ezerrel kevesebben haltak meg Európában a csökkenő légszennyezés miatt.

A nitrogén-dioxid levegőben található átlagos mennyisége 2020-ban nagyjából 14 százalékkal csökkent, a szálló por átlagos szintje pedig 7 százalékkal.

Az elkerült halálesetek mellett a csökkenés miatt 10 millióval kevesebb munkanapot hagytak ki az európaiak, 17 ezerrel kevesebb gyerek lett asztmás, 29 ezren nem kerültek asztmaroham miatt kórházba, és 4700-zal csökkent a koraszülések száma is. Pontosabban ezek még nem mind realizálódtak, az eredményt az elkövetkező hónapokban és években tapasztalhatjuk majd.

Kevesebb szénerőműben termelt energiát használtunk, és a járvány miatti utazási korlátozások miatt kevesebb üzemanyag fogyott. A levegőben található károsanyag-szinthez az égetett szén és a fosszilis üzemanyagok járulnak leginkább hozzá.

Szerbia után Magyarországon esett a legtöbbet a levegőben található szálló por mértéke.

A levegő minősége leginkább Rómában, Párizsban, Zágrábban, Athénban, Lisszabonban és Varsóban javult.

A légszennyezés Európában évente több tízezer ember haláláért felelős, az EU-ban átlagosan nyolc hónappal rövidíti meg a lakosok várható élettartamát. Sok krónikus betegséghez járul hozzá, amik a koronavírus-járvány miatt még nagyobb veszélyt jelentenek.

A kutatás részletes eredményeit angolul itt tekintheti meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!