Négy megyében csúcson van a kórházban ápoltak száma

2021. március 24. – 11:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már ötszáz, egészségügyi szakon tanuló, illetve ilyen végzettségű önkéntes jelentkezett a koronavírus-járvány elleni védekezés segítésére az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) hétfőn indított akciójában – közölte az Okfő főigazgató-helyettese szerdán az M1 csatornán, amit az MTI szemlézett.

Takács Péter elmondta, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság jogelődje tavaly, az őszi második hullám idején hirdetett a mostanihoz hasonló akciót, akkor több mint ezren jelentkeztek, szerinte az idei első napi adatból kiindulva a jelentkezők száma bőven meghaladhatja a tavalyit.

Mint mondta, a szakképzése szerinti területen mindenki hasznos tud lenni a koronavírus elleni küzdelemben, ezért is várják az orvosok mellett gyógyszerészek, diplomás ápolók és egészségügyi tanulók jelentkezését is.

Takács Péter közölte:

„Jó pár területen, főként a terhelt északi régióban elkezdtek átszervezéseket az egészségügyben. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében csúcson van a kórházban ápoltak száma.”

Az érintett területeken a rutinos egészségügyi munkatársak végzik majd a fertőzöttek intenzív kórházi ellátását. Az akcióba jelentkezők az átvezényeltek feladatait veszik át, esetenként szakrendelésben, illetve oltópontokon folyó munkában segítenek.

A legfrissebb, szerdai adatok szerint 11 805 embert ápolnak kórházban, a lélegeztetőgépre szorulók száma 1423-ra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy 12 százalék fölött van a lélegeztetőgépen lévők aránya, a második hullám csúcsán ez 8,5 százalék volt.