Angela Merkel elnézést kért a járványkezelés hibáiért

2021. március 24. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Be kell ismerni és ki kell javítani a koronavírusjárvány elleni védekezésben elkövetett hibákat – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben az MTI szerint.

A kancellár ezzel egy időben bejelentette, hogy mégsem rendelnek el teljes zárlatot a húsvéti ünnepek napjaira, mint ahogy azt kedden ígérték.

A kancellár elmondta, hogy egyedül őt terheli a felelősség a húsvéti járványügyi zárlat ügyében, és ezt vállalja is. „Ez a hiba kizárólag és egyedül az én hibám” – mondta Angela Merkel rendkívüli sajtónyilatkozatában.

Kifejtette, hogy bár mindenképpen fel kell tartóztatni a koronavírus-járvány harmadik hullámát, húsvétig nem lehet kellőképpen elrendezni például a zárlat napjaira járó fizetés kérdését. A döntés visszavonása tovább növeli a bizonytalanságot, amiért „bocsánatot kér a polgároktól” – mondta Angela Merkel.

Hangsúlyozta, hogy az ötnapos országos járványügyi zárlat nélkül is van elég eszköz a védekezéshez, legfőképpen az úgynevezett vészfékrendszer. Ennek a rendszernek lényege, hogy azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben egymás után három nap száz fölött van az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, vissza kell állítani a március elején felfüggesztett korlátozásokat

A hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten már vasárnap átlépte a 100-as határértéket, és szerda reggel 108,14-en állt. Az országban tehát erősödött a járvány harmadik hulláma, ezért is tervezték a húsvéti korlátozások bevezetését.

A zárlat gondolatát ellenzéki pártoktól gazdasági érdekképviseletekig széles körben bírálták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!