Rossz kupak miatt függesztették fel a Pfizer–BioNTech vakcinájának használatát Hongkongban

2021. március 24. – 06:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hongkong ideiglenesen felfüggesztette a Pfizer–BioNTech-féle koronavírus-vakcina használatát, miután a gyártó jelezte, hogy a városban használt egyik sorozat fioláinak zárókupakja nem megfelelően zár, írja az MTI helyi hírforrásokra hivatkozva.

A hongkongi kormányzat határozatlan időre felfüggesztette mind a huszonegy, a német–amerikai fejlesztésű oltóanyagot használó közösségi oltóközpont tevékenységét. A központokban szerda reggel, a bejelentés előtt még többtucatnyi embert oltottak be a BioNTech Comirnaty vakcinájával.

A BioNTech Hongkongot és Makaót is figyelmeztette az oltóanyag 210 102-es sorozatának csomagolási hibájára, és a biztonság kedvéért leállította a sorozat kiszállítását.

Fotó: Reuters/Tyrone Siu

A makaói kormányzat szintén felfüggesztette a kérdéses sorozat alkalmazását, ugyanakkor megnyugtatta a lakosságot, hogy az oltóanyag érintett dózisai nem jelentenek egészségügyi kockázatot. A vakcina hatásosságáról korábban itt írtunk>>>

A hongkongi vezetés mindazonáltal elővigyázatosságból a Pfizer-vakcina egy másik sorozatának alkalmazását is felfüggesztette. A hongkongi egészségügyi minisztérium vésztanácskozást fog tartani a Fosun Pharma nevű, sanghaji székhelyű gyógyszeripari vállalattal, amely a BioNTech–Pfizer-oltóanyag beszállítója.

Hongkongban a BioNTech–Pfizer-vakcinán kívül a Sinovac kínai gyártó oltóanyagával folyik jelenleg a lakosság oltása. A város kormányzata már az AstraZenecával is megállapodott a brit gyártó az Oxford Egyetemmel közösen fejlesztett vakcinájának beszállításáról, ám ez az oltóanyag csak az év második felében lesz elérhető Hongkongban. A különleges státuszú városban kedd reggelig 403 ezer ember, vagyis a lakosság 5,3 százaléka kapott már védőoltást. Több mint 150 ezren a Pfizer–BioNTech-vakcina első adagját, míg közel 253 ezren a Sinovac-féle oltóanyag első dózisát kapták meg.

Közben a Pfizer elkezdte tesztelni a szájon át szedhető Covid-gyógyszerét, ami „meggyőző hatékonyságot mutatott” a laboratóriumi kísérletek során.